Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

US генерал приветства на български Борисов в Сараево

US генерал приветства на български Борисов в Сараево

Български зет с пагони на американски генерал посрещна Бойко Борисов във военната база Бутмир в Сараево. Това беше първата спирка от двудневната визита на българския премиер в Босна и Херцеговина, която започна вчера следобед. Бригаден генерал Робърт Хюстън, чиято съпруга е българка, оглавява натовския щаб в базата, където е разположен и военният контингент на ЕС. В него в момента се намират и десетима наши офицери и сержанти, начело с капитан I ранг Георги Георгиев. След военните почести в чест на Борисов и придружаващите го вицепремиери Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министрите на транспорта и на икономиката Ивайло Московски и Емил Караниколов, генерал Хюстън поздрави на перфектен български с "добре дошли" гостите. Американецът е идвал често у нас и през август, когато в Бутмир дойде вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заяви, че е възхитен как се е променила София през последните години.

Борисов разговаря и с австрийския генерал-майор Антон Валднер, командващ европейските сили EUFOR в бившата югорепублика. Тяхната мисия е да поддържат сигурността в страната и да подготвят армията на Босна и Херцеговина. След края на кръвопролитната война от 1992 до 1995 г. в бившата югославска република инцидентите между сърби, мюсюлмани бошняци и хървати са рядкост, но в страната има 70 000 необезвредени мини и 7000 тона оръжия и муниции за утилизация.

Часове преди българската делегация да кацне в Сараево, 400-хилядният град беше разлюлян от серия трусове. Люлеенето през нощта не стресна много местните, някои изобщо и не бяха го усетили. Според Европейския сеизмологичен център трусът е бил на 67 км от столицата със сила 4,7 по Рихтер.

Местните медии подчертават, че визитата на Борисов е първата на ниво премиери между двете страни. Отбелязва се и фактът, че България е първата страна, която на 15 януари 1992 г. призна независима и суверенна Босна и Херцеговина. Дипломатически отношения между двете страни са установени през януари 1996 г., а през март същата година е открито посолство на България в Сараево.

Днес Борисов ще разговаря с министър-председателя на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Двамата премиери ще обсъдят засилването на икономическото и регионалното сътрудничество, както и евроинтеграцията на Босна и Херцеговина, гласи официалната информация. Очаква се по време на българското председателство на Съвета на Евросъюза бившата югорепублика да получи статут на страна кандидат за членство в ЕС.

"Надявам се в лицето на България да имаме един от важните адвокати в Брюксел за решителната крачка за приближаване към ЕС", директно заяви при визитата си в София на 12 юни тази година Младен Иванич, председател на Председателството на Босна и Херцеговина. Тогава той разговаря с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, които го увериха, че страната ни ще окаже пълно съдействие на Сараево.
Борисов ще се срещне днес също с председателите на двете камари на босненския парламент.

Още в навечерието на визитата бяха огласени и основните акценти в преговорите между българската делегация и домакините. На първо място е оказване на съдействие и предаване на опит в процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на Босна и Херцеговина. Сътрудничество в рамките на региона с цел консолидиране на стабилността в Югоизточна Европа и по-конкретно Западните Балкани е цел №2. Увеличаване на стокообмена и туристическия поток, активизиране на връзките между отрасловите министерства, ведомства, организации и структури на гражданското общество на двете страни, е друг акцент.

В днешните разговори трябва да се направи и съвместен преглед и инвентаризация на договорно-правната база.

В тази връзка министър Ивайло Московски и неговият босненски колега Исмир Юско ще подпишат споразумение за изменение на спогодбата между двете страни за международни автомобилни превози на пътници и товари. Целта е да се намаляват ограниченията по маршрутите на българските камиони.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе