Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Димитър Гърдев: Изцяло изключване от руския газ е невъзможно

Димитър Гърдев: Изцяло изключване от руския газ е невъзможно

Изцяло изключване от руския газ е невъзможно за страните от Южна Европа, както като количество, така и цените също. Това е стратегия, разработвана от десетилетия от Русия. Този газ не може да бъде заместен, въпросът е да не бъде монополистичен, да има конкуренция. В някои държави от Южна Европа има над 30% зависимост от руския газ. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" експертът по национална сигурност Димитър Гърдев.

Според него допълнителен натиск върху ЕС ще окажат новите санкции на САЩ срещу Иран. "Естествено, че ще бъдат в няколко направления. На първо място се очаква да се получи недостиг на суровината, което да качи евентуално цените. Но това, според мен, няма да го наблюдаваме в краткосрочен период. Всички тези доставки са фючърсни, те са дълговременни договори. Но ще има крах на европейската стратегия за защита на европейските фирми, търгуващи с Иран", каза Димитър Гърдев.

Еврокомисията и европарламентът предприеха защита на европейските компании, които ще продължат да работят с иранската страна, припомни той. "Но от самото начало е ясно, че този механизъм няма да работи. Големи компании, като "Тотал", обявиха, че ще прекратят сътрудничеството си с Иран, за да не попаднат под американските санкции", обясни експертът.

По думите му САЩ гони стратегическа цел: "разрушаване на негласен, но съществуваш, съюз между Русия, Иран и Катар, негласен газов ОПЕК. В момента натискът към Иран ще бъде по това направление", каза Димитър Гърдев.

За мигрантския коз в предстоящите на 6 ноември междинни избори в САЩ, експертът отбеляза: "Още Хитлер е използвал мигрантите за политиката, това се повтаря и днес. Този поход на мигрантите няма как да бъде изкаран от предизборната кампания. Трагедията от убийството в синагогата, трагедията на мигрантския керван - те ще се използва за вътрешната гражданска хибридна война преди изборите", каза той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе