Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Габриел обясни за какво ни дава 12 млрд. ЕС

Габриел обясни за какво ни дава 12 млрд. ЕС

750 милиарда евро ще бъдат инжектирани в икономиките на страните членки на ЕС, реши тази седмица Еврокомисията, като България ще получи достъп до 12 милиарда евро. Това заяви еврокомисарят Мария Габриел пред бТВ.

 9 милиарда ще са от новия възстановителен инструмент под формата на грантове, а още 3 милиарда ще са под под формата на заеми, добави еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

По-важно е, че зад тези пари стои национална програма, която трябва да разчете кои сектори да бъдат подпомогнати, така че възстановяването да бъде наистина устойчиво, уточни Габриел като акцентира върху това средствата да бъдат изразходвани за стратегически инвестиции. Според нея трябва да бъдат отделени приоритетно средства за наука и тя се радва, че ЕС е определил тази сфера като изключително важна.

„Кризата доказа, че не можем да се справим без наука“, категорична е Габриел, защото не можем да се преборим с пандемията без научни изследвания.

Европейският иновационен съвет е дал голямо предимство на изследователите, защото всички „стартъпи минават на едно гише“. Важно е всеки да има достъп до информация и след това финансирането да става бързо, а не по-старите механизми, каза Габриел.

Европа има проблем с дезинформацията и фалшивите новини, които вероятно са част от целенасочена кампания срещу Съюза. Според Мария Габриел образованието отново е отговора за справянето с т. нар. „фейк нюз“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе