Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Фокуси и мистерия в родните щанги

Фокуси и мистерия в родните щанги

Шефът на федерацията прибрал Е400 хил. в джоба си

Скрит в сейф устав бетонира ръководството

Цирковете около родните щанги продължават с нова сила. Няколко от най-титулуваните родни клубове скочиха и започнаха да вадят кирливи ризи на федерацията. Те настояват за спешни реформи заради наказанието за допинг. Тимовете, който в събота ще имат събрание в Стара Загора, твърдят че имат и подкрепата на Красен Кралев в битката си с Неделчо Колев и компания. Официалните представители на опозицията са Асен Златев, Кристияна Колева, Марин Милашки и Иван Чакъров. След дълго разследване те стигнали до няколко документа, които показват черно на бяло за шашмите на Неделчо Колев. Клубове с по един или двама състезатели са получавали субсидия от министерството. Това обаче е нарушение на закона. Той гласи, че само отбори с 10 и повече атлети могат да кандидатства за пари от държавата. Редовните тимове са подавали заявки за проекти във федерацията, но там ги пренаписвали в Министерството на спорта пристигали ментетата. За всичко това опозицията извадила и намерила доказателства. Нейните водачи разкриха и други фрапантни разминавания. На едно от Общите събрания Колев, че 400 000 евро, които са получени за трансфер на щангисти в други страни, са били преведени в негова лична сметка. Останалите били използвани за закупуване на щанги на стойност 350 000 лева и друго оборудване за 250 000 лв.

"Къде са тези 400 000 евро и защо не се плати глобата, наложена от Международната федерация за допинга с тях", питат недоволните. Това били само малка част от шашмите на ръководството. Основната мизерия е в устава, който бил скрит в сейф, след като е вкаран в съда. Така никой не го видял, докато не изтекъл срока за обжалване. Документът прави Колев вечен президент, докато не му писне. Опозицията наела адвокат, който да търси врата за махането му, но и той се хванал за главата. "Нямате шанс", отсякъл юристът. Колев все пак дал възможност да бъде свален от власт от друг. Това обаче трябва да бъде единствено член на УС, а там всички са негови хора. За целта той трябва да даде заявка, която да бъде одобрена от Колев, за да стигне до Общото събрание. "Бермудски триъгълник!", отсякоха опозиционерите. Според тях обаче е крайно време нещата да бъдат взети на сериозно и да се изготви план за действие, така че това ръководство да бъде свалено. Недоволните обявиха, че имат и зелена светлина от Красен Кралев за паралелно първенство, в което ще участват само реални, а не измислени клубове.

Друг важен проблем, който опозицията иска да разнищи е защо още не е съдена фирмата, която е доставила заразените със забранения препарат хранителни добавки. Колев се пъчеше, че ще направи това. Справка обаче разкрила, че от доста време тази фирма няма почти никакви активи и няма какво реално да и се вземе.

Освен това клубовете на няколко пъти са алармирали Колев да спре да купува евтини добавки и да не сключва договори с компании, които не могат да носят отговорност. "Видяхте докъде се стигна - няма да ходим в "Рио", отчетоха поборниците. Те бяха категорични, че Красен Кралев е прав да скочи на Колев заради решението да прати състезатели на Световното в САЩ като туристи. "Вместо пари за деца и младежи някои ходиха на туризъм", отсякоха от опозицията.
Утре всички въстанали срещу федерацията клубове ще се събират на среща от 11,00 ч. в Стара Загора, за да може всеки да предложи своя план за действие. Под Аязмото са поканени и нарочените от тях клубове фантоми.

Убиват клубове,
разкри легенда

Златният олимпийски медалист от 1980 г. Асен Златев е един от протестиращите срещу федерацията. Вчера той разкри много от фактите, които го накарали след толкова години да се надигне и да вземе по-сериозно отношение.
"Вече около две години имаме инициатива за промяна в обстановката и конструкцията да развитието на вдигането на тежести. Водихме много битки. 24-25 от най-добрите клубове, които представляват над 70% от нашата федерация, се опитвахме да свикаме Общо събрание. Не стана това, което бе замислено. Дори решихме да спрем за малко и да има известно затишие, след като избухна проблема с допинга. Не за друго, а да не смущаваме комисиите, които ще вземат решението. Не искахме да помогнем да ощетят още повече спорта ни, състезателите и федерацията. Успяхме да свикаме Общо събрание на 2 пъти. Но има един сериозен проблем - клубовете фантоми. Те са регистрирани, нищо че не изпълняват никаква спортна дейност. Заради тях не успяхме да се преборим за нещо на тези събрания. А и уставът ни е такъв, че никой не може да смени членове и президент, ако те самите не са съгласни. Но е дошло времето да се направи такава промяна. Това е и единственият начин този спорт да тръгне по единственият правилен път. Доста клубове вече са пред закриване. Намалят участниците в състезанията. Това е и нормално, защото е много сложна ситуацията да работиш срещу течението, когато нямаш лодка. Защото нямат финанси. Ако не се направи нищо щангите умират", заяви бизнесменът. Златев разкри и как всъщност протичат Общите събрания. "Там се изчитат 1000 цифри една след друга. Като преди началото на събранието търсим материали, а секретарките се чудят какво искаме. Никой не се занимава да изготвя нищо. Казват се набързо едни суми и никой нищо не може да запомни. На Общото събрание първо се казва да излязат всички, които нямат служебни карти. После остават тези с такива и се гласува. Секретарки вдигат по 2-3 карти всяка и имат мнозинство за всяка точка. Дори ние не знаем какъв е финансовия отчет. Още предният министър ни предостави молба, за да получим такъв, но отговор - няма", добави още бившият щангист.

Колева: Оставки, ако са мъже с панталони

Желязната лейди на родните щанги Кристияна Колева е една от основните инициаторки на бунта срещу федерацията. Тя се обяви твърдо против Неделчо Колев и ще дава всичко от себе си да спаси работещите клубове.
"Казахме на г-н Кралев, че не желаем да работим повече с това ръководство. Уставът е страшна работа! Няма такъв. Те са несменяеми.
Има шанс обаче това управление да се махне -Неделчо Колев и Борислав Гидиков да си тръгнат сами. Защото ако аз виждам, че толкова клубове са против мене, ако съм мъж с гащи, т.е. с панталони, ще си подам оставката. Но явно те не са", избухна бившата треньорка на женския ни национален отбор по вдигане на тежести. "Друга важна точка е, че те сега ни притискат да се картотекираме, както знаете в края на месеца се очаква да се вземе окончателното решение какво ще се случи с нашия спорт. Затова не искаме да бързаме. Ако га направим ще означава, че ние отново се съгласяваме да работим с тези хора. А ние не искаме. Винаги на Общите събрания първата точка беше отчет на трансфера от Боянка Костова и Валентин Христов (б.р. двамата вдигат за Азербайджан). Те гласуват "не" и ние си отивахме. Г-н Кралев това не го знаеше. Ние го попитахме може ли да се потърси сметка къде са парите. И да се плати глобата с тях. Защото тези суми са в нечии лични сметки. Той каза, че ще ги проверят тези работи. Защото и до ден днешен не сме получили отчет къде са тези пари. На клубовете не са дадени", заяви Колева. Тя разкри и една от схемите за източване на средства. "В център Хасково, където има спортно училище и техен човек, естествено, е записан мой състезател. Той стана европейски шампион за кадети. Има един Коста, който е в Германия от 6 години, а се води на книга тук. Друга щангистка е състезателка в Пловдив, но пак е записана в Хасково. Има и момиче, което си счупи крака преди години и от тогава не се състезава. Ако не бяхме взели достъп до обществена информация нямаше и да разберем за тези измами. Ние внасяме документи за субсидии, но те отиват в други клубове за нашите състезатели. Т.е. федерацията прави шашми като ги отписва от нас и ги праща във фантомите! Друга измама има във Велико Търново. Там има два клуба с по един човек. Но са взели по 5000 лв. Ние се скъсахме да оспорваме за нашите клубове и малкото пари, но само ни забавиха с 6 месеца. Макар че преди съм вземала за същите деца по 20 000 лв. субсидия, а сега едва 8 000. Пуснали сме писмо и до Комисията по антикорупция", завърши Колева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе