Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Фетел подгони рекорда на Шуми

Фетел подгони рекорда на Шуми

Себастиян Фетел спечели световната титла във Формула 1 за четвърта поредна година и подгони рекорда на Михаел Шумахер, който има общо седем. Германският пилот на "Ред Бул" отвя конкуренцията и въпреки че му трябваха само 10 точки той безапелационно спечели Гран При на Индия. Фетел събра 322 т., което е със 115 повече от Фернандо Алонсо, който завърши 11-и на пистата "Буд Интернешънал". След като финишира Фетел завъртя гуми и вдигна яка пушилка. После се поклони ритуално пред болида си, с който влезе в историята.

На пресконференцията Себ буквално си беше глътнал езика и трудно започна да говори. "Това е един от тези моменти, в които искаш да кажеш много неща, но просто не можеш", обяви Фетел с усмивка до ушите. "Да се присъединя към пилоти като Прост, Шумахер и Фанджо е нещо невероятно. Духът на отбора ми дава много сила и за мен е удоволствие да бъда в болида и да дам всичко от себе си за момчетата. Това със сигурност не бе лесен сезон, въпреки че хората отстрани си мислеха, че отдавна всичко е приключило", каза още Фетел. "Най-накрая да получа признанието, което всички ние търсим, е страхотно", допълни 26-годишният състезател. "Мислите си, че сега следва партито на годината за шампиона ли? Да, ама не. Още утре (б.р. днес) стягам куфарите и заминавам за Абу Даби, където ще гоня още една победа", завърши Себ, който прогизна от шампанското, с което Нико Розберг и Ромейн Грожан го заляха на подиума.

Победата на Фетел донесе и двойна радост в бокса на "Ред Бул". Отборът също спечели за четвърта поредна година титлата при конструкторите. Тимът има 470 т., а вторият "Мерцедес" е с 313 три старта преди края на сезона.

Факти

- Себастиян Фетел е едва третият пилот след Хуан Мануел Фанджо и Михаел Шумахер, който печели титлата 4 пъти поред.

- Освен немеца, само още трима души в историята на Ф1 са взимали световната титла 4 или повече пъти. Това са Хуан Мануел Фанджо, Ален Прост и Михаел Шумахер.

- Себастиян Фетел е най-младият пилот печелил 4-кратен световен шампион - на 26 години и 116 дни.

- Ако пилотът на "Ред Бул" успее да спечели оставащите 3 състезания до края на годината ще изравни рекорда на Михаел Шумахер от 13 успеха за един сезон, постигнат през 2004 г.

Трошка провали Алонсо

Счупен болид е причината Фернандо Алонсо да финишира 11-и, разкри самият той. Двукратният световен шампион се удари с Марк Уебър и Дженсън Бътън още в началото. "Очевидно стартът не беше чист. Нямах късмет, защото Марк като че ли също имаше контакт с друг болид и аз се оказах третата част от това уравнение. Водих битка и на четвърти завой (с Бътън). Оттам нататък състезанието беше тежко, защото бяхме последни с един стоп. Колата беше повредена, воланът беше много тежък в десните завои и твърде лек при левите", обясни испанецът.

Алонсо заяви, че не се е съмнявал в доминацията на Фетел и "Ред Бул". "Поздравявам го. Те бяха много силни, особено във втората половина от сезона, така че заслужават да са шампиони. Трябва да започнем да мислим за следващата година и да се опитаме да им осигурим малко конкуренция", добави пилотът на "Ферари".

Бърни хапва торта, после отива в съда

Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун има много поводи за празнуване. Днес любимецът му Себастиян Фетел взе четвърта световна титла, а днес Бърни става на 83. Шефът обаче ще се ограничи само до парче торта и безалкохолно, тъй като утре трябва да става рано, за да ходи в съда, където сътрудничи по делото срещу банкера Герхард Грибовски. Преди 2 г. Екълстоун сам се свърза с германските власти, информира тогава "Ди Велт". В края на 2005 г. Грибовски продал aкциите на закъсалата финансово "BayernLB" от Ф1 на компанията CVC. Сделката на стойност 839 млн. долара се оказала крайно неизгодна за бившия работодател на банкера. Ръководството на "BayernLB" подало съдебен иск срещу Грибовски, който прибрал тлъста комисиона от 50 млн. долара. Oттогава насам постоянно витаят слухове, че пръст в аферата има и Бърни.

ФИА привика шампиона

да обясни защо се е въртял болида си след края на състезанието вместо директно да го закара в бокса, съобщи "Аутоспорт". Освен германеца, човек от щаба на "Ред Бул" също е бил разпитван за станалото.

Ромен Грожан

Въобще не съм очаквал да се кача на подиума. Не бих заложил и пени, че ще се кача на подиума. Колата обаче бе наистина добра. Всичко днес се получи. Екипът свърши фантастична работа и съм много горд да съм тук сега.

Себ влезе в учебниците

Люис Хамилтън

Първо, поздравления за Себастиян. Той и преди това пишеше история, но днес влезе в учебниците. Това, което прави на 26 години е феноменално. Хубаво е, че спечелих някакви точки, но истината е, че състезанието ми беше пълен провал.

Нямаше какво да направя

Марк Уебър

Разочароващо, но нямаше какво повече да направя. На колата й стана нещо и се наложи веднага да спрем. Усетих, че скоростната кутия не е наред и казах на момчетата, те решиха, че ще се оправи, но после веднага се развали.

Формула 1. Гран при на Индия, писта "Буд Интернешънъл" (60 об., 307 249 км)

1. Фетел (Гер) "Ред Бул" 1:31.12,187 ч.
2. Розберг (Гер) "Мерцедес" +29,823
3. Грожан (Фр) "Лотус" +39,892
4. Маса (Браз) "Ферари" +41.692
5. Перес (Мек) "Макларън" +43.829
6. Хамилтън (Вбр, "Мерцедес") +52.400
7. Райконен (Фин) "Лотус" +1:07.900
8. Ди Реста (Вбр) "Форс Индия" +1:12.800
9. Зутил (Гер) "Форс Индия" +1:14.700
10. Рикардо (Авл) "Торо Росо" +1:16.200
11. Алонсо (Исп) "Ферари" +1:18.200
12. Малдонадо (Вен) "Уилямс" +1:18.900
13. Верн (Фр) "Торо Росо" +1 об.
14. Бътън (Вбр) "Макларън" +1 об.
15. Гутиерес (Мек) "Заубер" +1 об.
16. Ботас (Фин) "Уилямс" +1 об.
17. Чилтън (Вбр) "Маруся" +2 об.
18. Бианки (Фр) "Маруся" +2 об.
19. Хюлкенберг (Гер) "Заубер" +6 об.

Най-бърза обиколка: Райконен, 1:27,679 мин

Отпаднали: Ван дер Гарде (Хол) "Катерам" на 2 об., Пик (Фр) "Катерам" 36, Уебър (Авл) "Ред Бул" 40 об.

Класиране при пилотите: Фетел 322 т., Алонсо 207, Райконен 183, Хамилтън 169, Уебър 148, Розберг 144, Маса 102, Грожан 102, Бътън 60, Ди Реста 40

Класиране при конструктурите: "Ред Бул" 470 т., "Мерцедес" 313, "Ферари" 309, "Лотус" 285, "Макларън" 93, "Форс Индия" 68, "Заубер" 45, "Торо Росо" 32, "Уилямс" 1

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе