Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Фермерите при Борисов с поправки за горивата

Фермерите при Борисов с поправки за горивата

Фермерите ще се срещнат днес с премиера Бойко Борисов, за да му предложат промени в спорния закон за търговия с горива. Вчера юристи на министерството на земеделието съвместно с техни колеги от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ и Националния съюз на земеделските кооперации в България /НСЗКБ/ са подготвили промени в проекта за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Целта е да не се натоварват земеделските производители с излишни административни и финансови изисквания извън съществуващата регулация за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Това е било решено в събота на извънредна среща в Арбанаси на министъра на земеделието Румен Порожанов с председателите на НАЗ и НСЗКБ Костадин Костадинов и Явор Гечев. Разговорите са продължили над 4 часа.
Порожанов подкрепи исканията на земеделските производители да бъдат изключени от проектозакона за търговията на горивата и ги призова да не протестират с трактори на 3 април, предаде БНТ. Министърът заяви, че е в диалогов режим с вносителя /б. ред. Емил Димитров-Ревизоро/ за подготовка на текстове, които да не натоварврват административно и финансово фермерите. "Не виждам смисъл земеделците да бъдат третирани по начин на регистрация, по обвързване с нивомери и допълнителни разходи. На този етап техен протест би бил малко пресилен, защото има виждане за решаване на въпроса. Самият законопроект тепърва предстои да бъде внесен в парламента на първо четене, а земеделската и икономическата комисии вече го отхвърлиха", коментира Порожанов. Той посочи, че се обмисля вариант, ако земеделец бъде хванат в нарушение по отношение на горивата, да му се отнемат субсидиите.
По-рано зърнопроизводителите заявиха, че с протеста с трактори по пътищата искат да покажат на държавата какво би станало, ако трябва да зареждат от обикновените бензиностанции. "Трябва да изкараме всяка една техника, която се намира на 30, 40, 50 километра, да я докараме на бензиностанция, която е регистрирана. Това ще доведе до страшен хаос в движение по пътищата", коментира Георги Георгиев от Попово. Той посочи, че по Наредба 18 земеделците са проверявани на 5-6 нива – от покупката на горивата до влизането им в селскостопанския двор, което изключва участие в нелегални схеми. Държавата покрива част от акциза и никой земеделец няма да тръгне да купува нелегално внесени горива, тъй като няма финансова полза от това, допълни Георгиев.

Зърнопроизводителите заявиха, че за да изпълнят изискванията за собствени бензиностанции, ще трябва да инвестират между 50 и 60 хиляди лева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе