Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Заместник на Захариева:Ако получим още факти, ще изгоним руски дипломати

Заместник на Захариева:Ако получим още факти, ще изгоним руски дипломати

България може и да изгони руски дипломати след като вече привика за консултации посланика ни в Москва Бойко Коцев. Това стана ясно от думите на външния зам.-министър Георг Георгиев.  Досега премиерът и дипломат №1 Екатерина Захариева бяха категорични, че не виждат основания за такава мярка заради случая "Скрипал".

„България преди няколко дни в лицето на премиера заяви, че сме солидарни с партньорите ни, които взеха позиция по отношение на случващото се във Великобритания. За нас са нужни още няколко факти и обстоятелства, за да експулсираме дипломатите си от Русия", заяви обаче Георг Георгиев пред Нова тв.  Така той намекна, че България е на стъпка от решението да отзове своите дипломати от Русия, което ще предизвика без съмнение и ответна реакция.

"Организацията за борба с химическите оръжия трябва да каже какъв е случаят, да се проучи откъде може да е дошло това бойно отровно вещество. Биха могли да се намерят и още развръзки в този конфликт, които да доведат до нови знания", каза зам.-министърът, помолен да обясни българската позиция, която засега не включва изгонването на руски дипломати. "За нас са необходими още факти, че да се стигне до крайната точка и да експулсираме руски дипломати", добави Георгиев.

Той подчерта, че България е заявила ясно своята солидарност с Великобритания, включително с присъединяването към декларацията на Европейския съвет. Връщането на българския посланик Бойко Коцев от Москва в София за консултации също е "знак", по думите на зам.-министъра, но и възможност за доуточняване на случващото се в Москва. Той нарече българската позиция "балансирана и умерена", каквато подобава на страна, председателстваща съвета на ЕС.

"Институциите не работят под натиска на медиите и затова българският посланик в Москва е привикан на консултации с правителството", коментира Георгиев. Той обясни, че това е важно за България, за да може да се ориентираме какво се случва в Москва.

Георгиев се надява да не се стига до по-голям конфликт и всички да седнат на масата на преговорите.

„Очевидно е, че когато става за случай, при който се застрашава живота на мнозина, няма как да не сме загрижени", добави той и поясни: „Не мисля, че може да се поставя въпросът с кого е солидарна България".

Относно срещата ЕС – Турция във Варна и последвалото изказва на Бинали Йълдъръм, че ЕС не е дал добри знаци за сближаване на турската държава с ЕС, Георг Георгиев заяви, че различните политици може да интерпретират по различен начин срещата.

„Никой не си е представял, че която и да е от двете страни ще направи компромиси със своите интереси. Най-важно бе Турция и ЕС да се върнат на масата на преговорите и това се случи", каза още той.

Помолен да коментира искането на лидера на БСП Корнелия Ниинова да бъде публикувана стенограмата от разговора между премиера Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган, за да се види дали важните за България теми са били поставени отговорно и настоятелно или проформа и под натиска на държавния глава, Георгиев отговори, че темите са важни за целия български народ, а не за един или друг политик. "Нормално е това, което е направил премиерът, тези въпроси ще търпят своето разглеждане и развитие от специални комисии. Назад във времето тези комисии не са функционирали както трябва, но ние ще положим усилия работата им да завърши с конкретни резултати", каза зам.-министърът на външните работи.

Той подметна, че БСП и държавният глава "не са критични само към една държава", намеквайки за Русия, но избегна по-конкретен отговор на доуточняващите въпроси. "Имам предвид, че в реториката им една държава отсъства. Ако направим анализ назад във времето на изказвания, ще забележим, че конкретни събития и срещи, включително с духовни лица, отсъстват от контекста да бъдат разгледани в по-критична светлина", каза Георгиев.

Запитан подозира ли намеса на Русия във вътрешните работи на България, отговори, че иска да вярва, че президентът не е зависим от когото и да било освен от българския народ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе