Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Европа ни хока за бежанците. Цветанов лобирал в ЕС?

Европа ни хока за бежанците. Цветанов лобирал в ЕС?

София. Критично писмо от Европейската комисия е получено на "Дондуков" 1 преди десетина дни. В него еврокомисарят Сесилия Малмстрьом ни критикува, че България е засилила охранителните мерки по границата си и не допуска всички, поискали статут на бежанец. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той обаче отрече категорично появилата се по-рано информация, че Европа ни заплашва с наказателни мерки срещу страната. И обясни, че правителството комуникира регулярно с Европейската комисия. По негови думи някои експерти и институции в Европа смятат, ние трябва свободно да допускаме всеки, който иска да дойде на наша територия и да потърси убежище.

Йовчев коментира още, че има "подозрения и съмнения", че някой от България е натискал ЕК да ни разкритикува в тази насока. Министърът не пожела да посочи конкретно име, но в отговор на въпрос припомни, че бившият МВР-шеф Цветан Цветанов е правил подобни изявления за охраната по границите на предишния Консултативен съвет за национална сигурност.

"Доста активно се работи и не прави чест на тези, които го направиха, защото всички усилия са били за овладяване на кризата и да се опитва да се навреди на страната е най-малкото непочтено", коментира Йовчев. Той бе категоричен, че ще отстоява сегашния режим, тъй като счита, че това е в интерес на сигурността на българските и европейските граждани.

Темата с бежанската криза е била водеща и при посещенията на Цветанов в Брюксел, където той ходи неколкократно през последните три месеца. Днес ГЕРБ обяви, че ще внесе и вот на недоверие на тема "Сигурност", като основните критики ще бъдат отправени именно към бежанците.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе