Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Шеф на Еврокомисията ни подкрепи за среща между Турция и ЕС

Шеф на Еврокомисията ни подкрепи за среща между Турция и ЕС

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова проведе двустранна среща с еврокомисар Франс Тимерманс, първи заместник-председателя на Европейската комисия, който отговаря за по-доброто законотворчество, междуинституционални отношения и върховенство на закона. Той е на посещение в София по повод първата среща от парламентарното измерение на Българското председателство, която се проведе в НДК днес и на която бяха обсъдени текущи въпроси от европейския дневен ред.

Министър Павлова и комисар Тимерманс обсъдиха бюджета на ЕС след 2020 година (Многогодишната финансова рамка), бъдещата кохезионна и селскостопанска политика на Евросъюза. По време на срещата двамата се съгласиха, че един от най-важните приоритети на Българското председателство е постигането на съгласие в дебата за сигурността на външните граници на съюза и за реформата на системата за убежище.

От двете страни беше изразено становището, че Българското председателство дава уникална възможност да се подобрят отношенията с Турция. Комисар Тимерманс приветства инициативата на българското правителство да проведе обща среща между председателите на европейските институции и Турция по време на Българското председателство във Варна.

Внимание беше отделено и на прилагането на върховенството на закона в държавите членки на ЕС, както и на ратифицирането от България на Истанбулската конвенция. Еврокомисар Франс Тимерманс сподели, че е разчита страната да подкрепи Конвенцията, която е изключително важен инструмент за равенството между мъжете и жените и за защитата от домашно насилие.

Еврокомисарят представи целите и задачите пред работната група за Бъдещето на ЕС, която беше създадена на 18 януари от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе