Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Дянков писа петица на премиера

Дянков писа петица на премиера

Оценка много добър (5) даде Симеон Дянков на премиера Бойко Борисов и финансист номер 1 Владислав Горанов. "Министър-председателят е по-обигран и с по-голям опит. Работи добре с коалицията, каза той пред бТВ. И посъветва Борисов да мисли по-исторически, да гледа как хората напред ще мислят за този мандат. "Горанов говори по-малко от мен, което е положително, знае добре бюджетирането. Но се съобразява твърде много с политическия процес", бе коментарът на Дянков за работата на сегашния финансов министър.

Той смята, че единствената причина да се иска дълг, който е значително по-голям от бюджетния дефицит, е да се осигури буфер за спасяването на енергийния сектор. Според него, за да се запълни недостигът в енергетиката, трябва да се вдигнат цените на електроенергията и за домакинствата, и за бизнеса. "Или ще изпитваме недостиг на ток, защото производителите ще намалят производството, или ще го спрат въобще. Ще се върнем 20-25 години назад, когато имахме режим на тока", предупреди Дянков. Бившият финансов министър беше категоричен, че секторът трябва да изчисти голяма част от задълженията си, защото гръмването на НЕК е въпрос на време. Дянков прогнозира, че това може да стане най-рано след година. Той коментира още, че фалитът на КТБ е причина държавата и частният сектор да трупат допълнителни дефицити. Дянков оцени, че разходите за държавата от фалита на банката са 7 млрд. лв. По повод протестите на полицаите Дянков смята, че кабинетът не трябва да отстъпва пред реформите в сектор "Сигурност".

"Горанов и Бъчварова сега вършат това, което трябва да се свърши", каза Дянков. "Човек извън системата, каквато е Бъчварова, има по-голям шанс да извърши реформа, докато по времето на Цветанов реформите бяха блокирани", коментира той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе