Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Опозицията на Нинова бутна шефа на "Дума", но не поиска промени в устава (Обзор)

Опозицията на Нинова бутна шефа на

Вътрешната опозиция в БСП успя да накара главния редактор на в. "Дума" Йордан Мичев да подаде оставка, но не поиска промени в правилата за избор на партиен лидер за януарския конгрес . Това стана след два часа яростни дебати на закрития пленум на "Позитано" 20, по време на който Корнелия Нинова отнесла доста критики. "Чуха се доста тежки думи срещу нея, но в крайна сметка тя показа, че продължава да кара влака и властта й в партията не е застрашена", обобщи пред "Стандарт" резултатите от форума член на ръководството на столетницата. 

До отстраняването на Мичев се е стигнало след гласуване, при което недоволните от докарания от Лондон журналист се оказали мнозинство. Хората на Корнелия поискали прегласуване заради липса на кворум, но самият Мичев станал и обявил, че се оттегля. Още преди месец срещу временния шеф на партийния орган се подписаха близо 50 социалисти, сред които Михаил Миков, Румен Овчаров, Георги Пирински и други. До провеждане на конкурс за нов главен редактор на "Дума" длъжността ще заема бившият титуляр Ивелин Николов, но Мичев остава зам.- главен редактор. Срокът за избор на нов титуляр от Националния съвет е януари, а комисията за организиране на подбора ще се оглавява от Иван Токаджиев.

Преди да се стигне до развръзката Нинова била атакувана, че е

назначила Йордан Мичев за и. д. главен редактор на партийния вестник през Изпълнителното бюро, а не с предложение към Националния съвет, както изисква уставът. Най-рязък в упреците бил Румен Овчаров, който заявил, че не може във в. "Дума" да се пише за конопа, когато управляващите се тресат. Той обявил, че е подписал позицията за смяната му, защото в нея имало верни неща, но не иска оставката на Нинова. Според присъстващи на пленума Овчаров нападнал Мичев заради критики към него в предишни публикации на журналиста, а Нинова отвърнала, че Мичев е критикувал и самата нея. Тя контраатакувала, че Овчаров първоначално нямал нищо против назначаването на Мичев, но когато разбрал, че той е писал за скандалите около "Р.Овч.", изведнъж променил позицията си. Критики заради в. "Дума" имало и от евродепутата Георги Пирински, както и от червеното перо Велислава Дърева, която призовала Мичев веднага да се маха от редакцията на вестника.

На пленума станало ясно също, че бившите министри Костадин Паскалев и Петър Мутафчиев са написали писмо до ръководството на БСП, с което настояват партията да покаже, че се бори с пороците в системата и корупцията, където и да е тя.  Оставката на Мичев обаче успокоила страстите. "Цялата пара на вътрешната опозиция се изля върху Мичев, но никой не повдигна темата за промени в правилата за избор на лидер, въпреки че преди това недоволните от Корнелия да се заканваха, че ще поискат такова гласуване на конгреса на 26 януари, чийто дневен ред бе одобрен", разясни участник в пленума.

След като бе оглави партията Нинова успя да прокара промени в устава, според които председателят на БСП се избира и сваля от половината партийни членове или най-малко от 50 000 социалисти. На последния конгрес през октомври м.г. вътрешната опозиция се опита да вкара извънредна точка в дневния ред за промени в устава, с които да се върне възможността конгресът поне да освобождава предсрочно партийния лидер, но опитът се оказа неуспешен.

Преди днешното заседание Нинова заяви пред журналисти, че вратата е отворена за всякакви предложения и че всичко зависи от мнозинството, но тя ще гласува против промяна на правилата, защото до днес е водила битки за прокарване на реформата в партията. Тя се пошегува, че се е притеснила от новинарските заглавия и излизала пред камерите, за да видят всички, че е "цяла, с глава". След заседанието пък обяви, че всеки социалист може да да дава предложения за развитието на в. "Дума".

Националният съвет на БСП гласува декларация в защита на петима червени депутати - Елена Йончева, Георги Михайлов, Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданов.  На първите двама тази седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска и получи имунитетите, за да започне наказателно производство срещу тях - Йончева е обвинена в изпиране на пари от КТБ, а Михайлов - в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори по времето, когато е директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания - София.

Депутатите Йончева, Зарков, Свиленски и Проданов "ще бъдат защитавани" от Камарата на строителите, която в петък заплаши, че няма да ги допусне в парламента, и поиска оставките им, защото използвали бранша за политически цели и уронвали престижа му. По-рано четиримата внесоха искане в Агенция "Пътна инфраструктура" за независима експертиза на качеството на магистралите у нас.

Според Нинова е "абсолютно недопустимо в правова и демократична държава бизнес да поставя условия на депутати да не изпълняват основните си правомощия да искат информация и да се борят срещу корупцията".

Червеният форум също така обяви, че подкрепя протестите в страната  срещу цените на горивата, повишаването на данъците и увеличаването на застраховката "Гражданска отговорност".

 Според Нинова исканията на протестиращите са абсолютно справедливи и правилни, те са продиктувани от несправедливите и грешни решения на правителството на Бойко Борисов и мнозинството от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Тя посочи, че от няколко седмици БСП изразява същите позиции като на хората, които днес са по улиците. Казвахме "Не вдигайте данъка на старите коли", алармирахме за повишаването на цените на горива и храни, внесохме предложения как да бъдат компенсирани доходите на хората, но нищо не беше чуто от управляващите и мнозинството в парламента, каза лидерът на БСП.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе