Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Златанова: Драматично ниско е доверието в съдебната система

Златанова: Драматично ниско е доверието в съдебната система

София. "Драматично ниско е доверието на хората в съдебната система", обяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова.

Тя участва в традиционната среща на премиера Пламен Орешарски с представители на неправителствения сектор и на гражданите. По думите й основен акцент на днешната среща е бил поставен върху състоянието на съдебната система у нас. Златанова подчерта, че България е правова държава, в която трябва да има върховенство на закона.

„По време на срещата обясних на хората и какво гласи законът по отношение на частните съдебни изпълнители, тъй като това ги вълнува", каза Златанова. По думите й гражданите на България са много разтревожени от съдебната система, но за съжаление това не е ясно само от днес или от вчера, а е факт от години насам. „Нека всички магистрати, участници в съдебната система и политиците да не забравят, че съвестта е тази, която ни управлява. Гражданите не трябва да се съмняват, че България е правова държава", призова още министърът на правосъдието и отбеляза, че прозрачността на Висшия съдебен съвет и на съдебната система са изключително важна стъпка за повишаване на доверието към нея.

След срещата при премиера Орешарски Спас Колев от гражданско движение „Свободни, можещи и силни" обяви, че на нея граждани са предложили да бъде напълно отменена забраната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Представителите на гражданските организации са попитали премиера дали вече са предприети стъпки за освобождаване на директори на държавни изпълнителни агенции в областта на лекарствата, енергетиката и храните, където според гражданите има нарушения.

Участниците в днешната среща са настояли и за въвеждането на финансов омбудсман, както и създаването на ефективен регулаторен орган за регулиране на поведението на банките. Промени в сектора на енергетиката също са били поискани от представителите на неправителствения сектор.

Нина Гергова, друг участник в разговорите с премиера, заяви, че трябва да има промени в съдебната система, като една от тях да е отпадане на политическите квоти във Висшия съдебен съвет.

Гражданите и представителите на неправителствения сектор са се разбрали с министър-председателя Пламен Орешарски да провеждат такива срещи два пъти в месеца, а не както до сега – само веднъж.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе