Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Дончев за локдаун у нас: Ще ни затворят ли?

Дончев за локдаун у нас: Ще ни затворят ли?

"Изключително внимателно следим какво правят  другите страни в борбата с COVID-19. Сега държавите членки на ЕС предприемат избирателни и локализирани мерки, за да се премине с минимум икономически щети или образно казано - да се движим по ръба на бръснача. Ако има необходимост, ще се предприемат по-строги мерки. С увеличаването на броя на заразените и увеличаване на смъртността, се приближава локдауна." 

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на "Денят започва" по БНТ. Така той отговори на въпроса на Георги Любенов, кога може да има нов локдаун и у нас, след като вече има страни в Европа, които го въведоха.

"Аз не мисля, че един човек преминава в друго агрегатно състояние, когато стане министър. Министърът на здравеопазването не е лекуващ лекар или шеф на болница. Той е българският здравен министър в българското правителство. На кого да се доверя, освен на него", пита вицепремиерът.

"Числата не ни дават спокойствие. Разликата спрямо пролетта е огромна. Тогава медиците разполагаха единствено с протоколите от Китай. Натрупаха опит и до голяма степен държавата мобилизира здравната система", допълни Дончев.  

"Броят на заразените расте, но се тества много по-фокусирано. Не искаме това, което се случи в Испания и Италия да се повтаря тук и ще се постараем това никога да не се случи", заяви още той.

"Президентът не е изразил позиция как да се действа - по-твърдо или по-меко. Как може да неглижираме коронакризата, като кабинетът е фокусирал силите си срещу него", посочи Дончев. 

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе