Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Дончев: Изкуство е да се движим по ръба на бръснача

Дончев: Изкуство е да се движим по ръба на бръснача

"Изкуство е да се движим по ръба на бръснача". Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира мерките у нас срещу разпространението на коронавируса, които не стават повече, въпреки че случаите на новозаразени растат лавинообразно.

"Кога ме видяхте да излъчвам или внушавам нездравословен оптимизъм или някой от колегите? Решението е политическо, защото отговорността я носи министърът. Към момента се съсредоточаваме върху спазването на въведените мерки", заяви Дончев пред Нова тв, след като националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев поиска нови мерки срещу коронавируса.

"Никой не може да забрани на някого да взема допълнителни мерки, когато става въпрос за него, за семейството, за близките му", каза вицепремиерът.

"Ама вие какво си представяте – че решението се взема като в ротни войски", продължи Дончев след припомняне как политиците не искат да слушат експертите. "Ако бяхме взели други рестриктивни мерки, коментарите щяха да са точно обратните – за свободата на движение, за икономиката. Изкуството е да се движим по ръба на бръснача”, заяви Дончев.

Той допусна, че ако положението стане неовладяемо, нови мерки може и да има, но е сигурно, че КПП-тата няма да бъдат връщани,  защото нямало смисъл - имало смисъл, ако има "чисти райони", които да бъдат пазени, а сега няма такива.

"При каквито и да е ограничителни мерки, държавата има готовност да предлага помощ", отговори Дончев на въпрос дали не се вземат по-строги мерки от страх, че затваряне на браншове ще значи невъзможност останалите без работа хора да се изхранват.

"Добрата новина е, че здравната ни система натрупа опит", продължи вицепремиерът. По думите му, ситуацията нито е подценена, нито е надценена.

"Готови сме за всички варианти, за всички сценарии", каза Дончев и заяви, че нямало как да говори за прогнози при такава ситуация. Той каза и че се надява някога българската здравна система да се доближи до германската.

Томислав Дончев коментира и спасителния план на България относно коронакрпизата и каза, че не се водели адекватни разговори по темата. "Надявам се всички заинтересовани да го прочетат", посочи той.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе