Извънредни новини

Домусчиев поиска финал в Италия

Домусчиев поиска финал в Италия

София. Финал на 14 май в Торино! Това поиска Кирил Домусчиев след победната вечер на "Лудогорец", която не беше за хора със слаби сърца. Шампионите ни ставаха два пъти от гроба за обрата 3:3, който изхвърли "Лацио" от Лига Европа. Храбреците от Разград стигнаха осминафинал с "Валенсия". Сигурно е, че на 13 април стадион "Васил Левски" отново ще се пръска по шефовете за битката между "орли" и "прилепи". Реваншът в Испания е седмица по-късно. Домусчиев обаче погледна към стадиона на "Ювентус", който приема финала в Лига Европа.


"Защо не", изригна щастливият собственик на "Лудогорец", въпреки че (според признанието му) се намираше в пълна безтегловност. Бизнесменът призна минути след последния сигнал в четвъртък, че е изчерпан психически и физически от драмата. "При 0:2 вярвах, че може да се класираме. Отчаян бях при 2:3", призна още Домусчиев. "Най-голямото ми притеснение беше да не разочароваме хората. Ако играехме пред 2000 души, нямаше да го приема толкова тежко, но само мога да благодаря на тези над 35 хил. души на стадиона и стотиците хиляди пред телевизорите у нас и в чужбина. Буквално с последния сигнал ми честитиха хора от цял свят", добави босът.


Домусчиев заяви, че цената на Роман Безяк се е качила от 5 на 10 милиона евро. Словенецът игра като лъв, отбеляза, подаде за третото попадение и вече е втори сред стрелците в Лига Европа.


Собственикът определи следващия съперник "Валенсия" като по-класен отбор от "Лацио", които играе и съвсем различен стил. "Нека всички българи да следват докрай мечтите си и да се борят за тях. Аз го направих с "Лудогорец" независимо от трудностите и негативизма и Господ ме погледна", каза шефът, който беше буквално задушен от поздрави в ложата. Пръв му се "нахвърли" Боби Михайлов. Като на успех на "Славия" се радваше и Венци Стефанов. Волейболните легенди Любо Ганев и Димитър Златанов сияеха от щастие. Бившите министри Ивайло Московски и Владислав Горанов също прегърнаха Домусчиев. Ексфутболисти на ЦСКА и на "Левски", националът Иван Иванов и още куп запялянковци честитиха на "Лудогорец" от цялото си сърце.


Босът обеща отборна премия от 175 хиляди евро - точно половината от бонуса, който дава УЕФА за успех в този елиминационен кръг. После поведе играчите към "Син Сити" и им нареди - купон до дупка.


Италианците напуснаха разочаровани, но се държаха на положение. Не отказаха автограф и снимка на промъкналите се пред стадиона фенове. През това време улиците на София вече кънтяха от скандирания на 38 хиляди българи, видели един от най-драматичните мачове в историята на футбола ни. Заря гръмна в доста столични квартали.

Стойчо: В такива мачове се умира

Какво да ви кажа, в такива мачове се умира, бяха първите думи на треньора на "Лудогорец" Стойчо Стоев след епопеята срещу "Лацио". "Определено инфарктен мач, луд, луд мач, в момента са герои футболистите. При 0:2 да обърнеш италиански отбор, показва, че имат характер, имат и качества", каза Стоев.


"Трудно ми е да кажа кой е ключовият момент. Голът на Безяк ни даде импулса. Получи се. Като имате предвид, че сме един провинциален отбор, видя се, че първо сме българи, после сме "Лудогорец". Публиката ни държеше в мача с моралната помощ. 125 милиона евро е бюджетът на "Лацио". Нашият е 5. Не можех да си представя, че ще се върнем в мача", допълни Стоев.

"Господарите" донесли късмет на Златински

Фланелка "Господарите на ефира носят късмет" носеше след края авторът на втория гол Христо Златински. Той бил пресрещнат преди мача от екип на известното предаване. Ицо дал дума да облече фланелката, ако бият над "Лацио". Левичарят изпълни обещанието си. "Просто шутирах и видях, че съдията посочи центъра", призна си халфът след мача. Той благодари на публиката. "Чувството е страхотно. Миг, който няма да се забрави за цял живот. Благодаря на всеки един фен поотделно. Страхотна атмосфера. Човек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му. Можем да постигнем още", допълни Златински.

Фенчетата да си седят вкъщи

апелира вратарят на "Лудогорец" Владо Стоянов към тези, които подкрепяха "Лацио". До сектора с италианците имаше около 50 ултраси на "Левски". Още 200 "сини" викаха за гостите от "Б". Последните обаче бяха изгонени при третия гол за италианците. Тогава ескалира напрежението около агитката на "Лацио". Нервите не издържаха и полетяха бутилки. Неколцина тръгнаха да прескачат оградите и да се бият, но полицията навлезе и укроти бързо страстите.


"Българският фен не е наивен. Последните години нямаме много успехи във футбола и затова може би се явяваме като бяла лястовица", каза вратарят на "Лудогорец".

Драмата в София притесни "Прилепите"

Пици: Отстранили са италианци, заслужават респект

Във "Валенсия" се стреснаха преди мача с "Лудогорец". "Прилепите" обявиха притеснено, че не знаят нищо за българския шампион. "Имаме малко информация за тях, но те са отстранили италиански отбор. Значи заслужават голямо уважение. Знаем, че домакинстват в София, който не е техният град, но на този етап от турнира всички мачове са сложни. Вероятно ще ни бъде трудно", каза треньорът Хуан Антонио Пици, след като тимът му отстрани "Динамо" К с 0:0 на "Местая" и успех 2:0 в първата среща.
Играчите бяха по-големи оптимисти. Централният бранител Жереми Матийо говори за шансовете на "бяло-черните" да триумфират в целия турнир. "Остават много мачове. Но мисля, че можем да спечелим купа", заяви русокосият футболист. "Промени се мисленето на играчите след идването на Пици", каза още Матийо.

Това е "Валенсия"

Основан: 19 март 1919 г.
Стадион: "Местая", Валенсия
Капацитет: 55 000
Прякори: "Прилепите", "Оранжевите"
Президент: Амадео Салво
Треньор: Хуан Антонио Пици
Моментна позиция в Примера: 7-и с 35 т.
Успехи
Шампион: 6 пъти (1942, 44, 47, 71, 2002, 2004), Купа на Краля: 7 пъти (1941, 49, 54, 67, 79, 99, 2008), Суперкупа на Испания: 1 път (1999)
Шампионска лига: Финалист през 2000 и 2001
КНК: 1 път (1980), Купа на УЕФА: 1 път (2004), Суперкупа на УЕФА: 2 пъти (1980, 2004)

Известни футболисти: Любо Пенев, Миятович, Ромарио, Кемпес, Клаудио Лопес, Субисарета, Мендиета, Аймар, Давид Вия, Давид Силва, Мориентес, Кили Гонзалес, Хоакин, Канисарес, Дешан, Клуйверт, Карю, Попеску, Карпин8

Най-скъпите покупки
Хоаким от "Бетис" за 25 млн. евро (2006)
Пабло Аймар от "Ривър Плейт" за 24 млн. (2001)
Евер Банега от "Бока Хуниорс" за 20 млн. (2008)
Мануел Фернандес от "Бенфика" за 18 млн. (2007)
Стефано Фиоре от "Лацио" за 17 млн. (2004)

Унижение, подигравка, скочиха на Ботуша

Медиите в Италия буквално разкъсаха "Лацио" след отпадането от "Лудогорец". Заглавието на "Гадзета дело спорт" за двубоя в София бе: "Брутално унижение за "орлите". Изданието допълни: "Маркети обърка всичко, "Лацио" е извън Европа. Катастрофа в защита. Дори микроскопичните грешки заличиха отлично свършената работа в изграждането на играта и в нападение. Особено при последните два гола, основна вина за които имаше дезориентираният Маркети, който се завърна в игра след двумесечно отсъствие. "Подигравка в България", написа "Кориере дело спорт". "Луд "Лацио" се въздигна и падна", добави "Ла Стампа".

Горчи, реферът е виновен, каза Рея

Треньорът на "Лацио" Еди Рея бе безкрайно разочарован след мача. "Горчи ни! Да дойдеш тук, да вкараш три гола и да си тръгнеш победен е ужасно. Заслужавахме нещо повече, сподели Рея. Треньорът обвини незнайно защо рефера Бенкеренса, че е помогнал на "Лудогорец". "При 2:0 бях убеден, че ще се класираме. При 3:2 също. Не искам да обвинявам никого, но мисля, че съдиите подминаха някои нарушения срещу нас. Не знам поради каква причина. Разочароващо е, че си отиваме от този турнир след такъв мач. Той беше наш, но го загубихме. Явно ни е било писано да стигнем само дотук в турнира", добави Рея.

Резултати

Лига Европа, 1/16-финали, реванши:
"Рубин" - "Бетис" 0:2 (1:3 общ резултат), "Айнтрахт" Фр - "Порто" 3:3 (5:5*), "Базел" - "Макаби" ТА 3:0 (3:0), "Наполи" - "Суонси" 3:1 (3:1), "Залцбург" - "Аякс" 3:1 (6:1), "Севиля" - "Марибор" 2:1 (4:3), "Шахтьор" Д - "Виктория" П 1:2 (2:3), "АЗ Алкмаар" - "Слован" 1:1 (2:1), "Бенфика" - ПАОК 3:0 (4:0), "Фиорентина" - "Есберг" 1:1 (4:2), "Генк" - "Анжи" 0:2 (0:2), "Лион" - "Черноморец" 1:0 (1:0), "Тотнъм" - "Днепър" 3:1 (3:2), "Трабзонспор" - "Ювентус" 0:2 (0:4), "Валенсия" - "Динамо" К 0:0 (2:0)
* Класира се "Порто" заради повече голове на чужд терен

Жребий

за 1/8-финали:
"АЗ Алкамаар" - "Анжи"
"Базел" - "Залцбург"
"Порто" - "Наполи"
"Ювентус" - "Фиорентина"
"ЛУДОГОРЕЦ" - "Валенсия"
"Лион" - "Виктория" П
"Севиля" - "Бетис"
"Тотнъм" - "Бенфика"
* Заб. Първите мачове са на 13 март, а реваншите седмица по-късно

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе