Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Дивия става почетен гражданин на Чепеларе

Дивия става почетен гражданин на Чепеларе

Телефоните в града прегряха след успеха на Радо Янков

Чепеларе ще посрещне като звезда Радослав Янков, който в неделя вдигна накрак родния си град, а и цяла България, печелейки Световната купа по сноуборд. Най-запалените фенове на чепелареца, сред които и кметът на общината Славка Чакърова, изгледаха триумфа в местно заведение. Там те стискаха палци, заедно с шампиона по ски-алпийски дисциплини Борислав Киряков. До последно всички бяха изправени на нокти, а след успеха викове "ура" и "браво" се носеха далеч извън квартала.

"Когато българският състезател спечели, веднага се обадиха на родителите му", разказа кметицата - запалена почитателка на Дивия. Телефоните прегряват за минути, всички започват да звънят на роднини и приятели, за да им кажат добрата новина. "Думите са ми малко да опиша емоциите, дори мисля, че всички ние още не можем да осъзнаем колко голямо нещо се случи", каза Чакърова. Тя призна, че през целия сезон голямата фенгрупа на Радо са стискали палци на всички стартове на своя любимец. От тях новината за фурора научи и първият треньор на Радослав - Васил Милчев. Те му звънят, докато той е бил на работа в един от гатерите в града. "Обадихме му се по телефона и той заряза всичко, остави бригадата и веднага дойде да се поздравим и да празнуваме", разказа кметицата. - Той положи невероятни усилия за подготовката си, направи изключително представяне на всички стартове. Това е изключителна чест и гордост за Чепеларе", обяви още Чакърова, която днес заедно с много чепеларци замина за посрещането на летището в София. Община Чепеларе направи специална организация за стъпването на Дивия на родна земя. Те го чакаха с пита, мед и гайди. Местната управа организира и транспорта с 50-местен автобус и леки коли за всеки, който пожела да се включи в посрещането на световния шампион още на летището.

Днес председателят на Общинския съвет Росица Черпокова свиква извънредна сесия с една единствена точка - Радослав Янков да бъде официално обявен за почетен гражданин на Чепеларе. Освен това ще се обсъжда и даряването на шампиона с имот общинска собственост и парична премия от 5000 лева. Община Чепеларе организира и тържествена церемония по посрещането в 17,00 часа на площад "Олимпийски". Там преди 18 години беше приветствана и единствената златна олимпийска шампионка от зимна олимпиада Катя Дафовска. Сред изненадите за световния шампион е и голям билборд с лика на сноубордиста.

Австрийка взе ГС в Словакия

Ева-Мария Брем спечели гигантския слалом от Световната купа по ски в Ясна, Словакия. 27-годишната австрийка финишира за 2:30.60 мин и записа втора победа за сезона и трета в кариерата си. Втора е Виктория Ребенсбург (Германия) - на 27 стотни. Италианката Федерика Бриньоне се нареди трета на 52 стотни.

Лара Гут поведе в генералното класиране за сезона с 1257 точки. Втора с 1235 точки вече е Линдзи Вон, но американката няма да се състезава до края на сезона заради контузия. Ребенсбург е трета с 994 точки.

Треньорът стана баща на момиче

Треньорът на Радослав Янков - Георги Атанасов, от днес е горд татко на момиченце. "Сутринта в хотелската стая преди закуска научихме радостната вест. Моят треньор има дъщеричка, която се казва Ева. Очаквахме новината, но днес сутринта вече е факт. Много сме щастливи, "двойна победа", разкри Янков пред "Гонг".

Стефка: Това е нова златна страница

Председателят на БОК Стефка Костадинова заяви, че успехът на Радо Янков е "нова златна страница в историята на зимните ни спортове". "Вярвам, че "българският" Кристален глобус ще бъде нов стимул за развитието на белите спортове у нас", написа Стефка в поздравителния адрес към Янков. "Честитя на Вас, на Вашия треньор Георги Атанасов, на ръководството на БФ ски и на всички, които съдействаха този ценен приз да стане български. Крайната победа за сезона е ново доказателство за огромния потенциал, който имаме ние, българите, позволяващ ни да бъдем конкурентни, че дори и по-добри от представители на нации, разполагащи с далеч по-качествени условия за подготовка и състезания", добави Костадинова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе