Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Нено Димов няма да подава оставка заради Пирин

Нено Димов няма да подава оставка заради Пирин

Основният фокус в управленската програма е повишаването на доходите на гражданите. Работя в тази посока. Когато тези, които са ме поканили за министър - ВМРО, „Обединени патриоти“ и управляващата коалиция решат, че не се справям с тази задача, тази тема ще бъде на дневен ред. Това каза пред журналисти в парламента министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос ще подаде ли оставка заради искането на протестиращи по повод казуса с Пирин.

„Поканен съм от „Обединени патриоти“, в частност от ВМРО, за да изпълнявам предизборна програма, за която са гласували няколко стотин хиляди души. Тази предизборна програма е станала част от управленската на управляващото мнозинство“, посочи той. Попитан какво общо има повишаването на доходите с работата на МОСВ, министърът коментира: „Ще дам конкретен пример. През последните 11 години според едно прочуване на Красен Станчев само от обжалвания и спирания на инвестиционни проекти в страната всеки ден се губят по 1 млн. лева“.

„Струва ли ви се, че 1 млн. лева са малко пари на ден, за повишаване на доходите. Тези пари могат да отидат за пенсии и здравеопазване“, заяви Нено Димов. „Когато държавата губи 1 млн. лева на ден, това не е ли пряка връзка с доходите на хората, аз виждам съвсем директна връзка“, каза още той.

Докато Законът за защитените територии е в този вид, не може да се процедира. Народното събрание може да процедира промяна на закона, каза още министърът. „Решението на съда означава, че в националните паркове не може да има никакво строителство, при този закон. Съдът тълкува закона по този начин, не коментирам защо е тълкуван така и приемам решението за изпълнение“, заяви той.

В отговор на въпрос държавата няма ли ход на действие за подкрепа развитието на региона на Банско, министърът коментира: „Намираме се в сградата, в която държавата може да бъде на ход“. Попитан планира ли да внася законодателни промени, Нено Димов уточни: „Намирам се в сградата, която може да реши този проблем“.

В отговор на въпрос какви мерки ще вземе МОСВ срещу застрояването по Черноморието, министърът коментира: „Доколкото знам при два от трите случая строителството е прекратено. За случаите с дюните на „Смокиня“ и в „Градина“ общите устройствени планове са процедирани през ОВОС, минали са и процедура за оценка на съответствия с „Натура“. Решенията са били положителни и не са били обжалвани към момента, когато е можело да се обжалват. По случая с „Арапя“ нито има защитена зона, нито има „Натура“ така че нямаме особено отношение там“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе