Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Димитров: 20 души блокират 100 000 софиянци

Димитров: 20 души блокират 100 000 софиянци

Позволяваме на 20 души да блокират 100 000 софиянци. Така министърът на околната среда и водите Емил Димитров коментира блокирането на възлови кръстовища в столицата пред Нова тв. 

„Нали имаме избори, нормален ред, по който правителството се избира. Последните избори са дали това разпределение. Има хора, които не им харесва управлението и искат да има предсрочни избори, ами ако пак не му хареса след това – до кога ще бъдем без управление? Това не трябва да се случва. Позволяваме на 20 души да блокират 100 000 софиянци. Хората не могат да отидат на работа и да заведат децата си на детска градина. От мен се иска да обикалям цялата страна и да съм навреме”, каза министърът.

„Смятам, че кметът на София като дава разрешение за митинг трябва да обяви ясно, че след изтичането на даденото време, останалите жители трябва да могат спокойно да отидат на работа. Градът не може да спре”, категоричен е Димитров.

По думите му правителството ще издържи мандата.

"Не може постоянно да се иска предсрочни избори. Не може да се блокира цял град и да се пречи на хиляди хора заради 20 човека с две палатки. Ако утре някой дойде и си сложи палатка в двора на къщата ви, защото е демократично, добре ли ще ви е и полицията ви каже нека седи, защото е демократичен протест. Това не е начинът", категоричен е Емил Димитров.

"На мен ми е ясно, че след този мандат няма да има политическа кариера за мен, а ще вървя към пенсия, но някого трябваше да свърши работата и да напълни язовир Студена и останалите 7, чието нива бяха ниски", каза в заключение екоминистърът.

Той коментира и състоянието на язовирите. „Няма да допусна водна криза като тази в Перник”, заяви Димитров.

„Като министър мое задължение е да осигуря водата за питейно-битови нужди. Всички язовири, от които се точи по какъвто и да е повод, имат критичен минимум. Язовир Ястребино съвсем скоро ще стигне до нивото, от което ще пазим водата само и единствено за гражданите. Същото важи за Камчия, имаме вода за пиене за 2 години, ако я пестим, а в Тича имаме за година и половина", поясни екоминистърът.

"Независимо кой колко е доволен, стигне ли се критичният минимум - спираме водата за всякакви други цели, освен за питейни. Язовир Камчия - ако я пестим, ще имаме вода за две години. От началото на годината съм обяснявал, че трябва да си намерят алтернативни източници. А при язовир Ястребино след месец няма да пусна капка вода, независимо кой с какви политики се занимава, водата ще е само за гражданите. От Ястребино се точи вода 8 пъти повече от позволеното, всеки месец пращам писма на земеделците да търсят алтернативни източници, но те не го правят. Догодина няма да даваме вода на земеделците, ако няма сняг и валежи", повтори министърът на околната среда и водите.

Що се отнася до всички язовири за питейни нужди, ако не падне дъжд, ще спрем да подаваме вода за земеделци, следващите две години няма да имаме проблем за гражданите. Рибарите искат да са пълни, но това трябва да се реши от дядо Боже, каза още той.

През последните три години е суша и не е валяло в язовирите Тича, Ястребино и Камчия. Когато са пълни язовирите - има за всички, когато са празни - само за гражданите. Затова натискам земеделците и промишлеността да си намерят алтернативно водоснабдяване, заяви Димитров.

„От началото на годината обяснявам на земеделците, че трябва да намерят алтернативни източници за напояване. Ще преминем в режим само за питейно-битови нужди в конкретните язовири. Гражданите на България ще имат вода, но ако не падне дъжд ще има проблем със земеделците. Съчувствам им, но трябват дъжд и сняг”, поясни той.

 

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе