Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Земеделски организации подкрепят действията и екипа на министър Румен Порожанов

Земеделски организации подкрепят действията и екипа на министър Румен Порожанов

Заставаме твърдо зад действията на министър Румен Порожанов, екипа му и администрацията на земеделското ведомство, както и на ветеринарните лекари. Това каза на пресконференция Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители.

В пресконференцията участваха представители на Асоциацията на земеделските производители в България, Асоциацията на биволовъдите в България, Националния съюз на говедовъдите в България, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010, Националната браншова организация - български пчеларски съюз, Асоциацията на животновъдите в Странджа и др.

Участниците в пресконференциите посочиха, че цялата гилдия се обединява в защита на освободения от длъжност Георги Праматаров - директор на дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели". По думите на Върбанов той е доказал, че е експерт. Върбанов посочи, че те не обсъждат освободените политически лица, а експертите. Според Венцислав Върбанов Праматаров няма нищо общо със сектора "Животновъдство". Твърдо апелираме да не се пипа експертният съвет на министерството на земеделието, каза Върбанов.

Големият проблем в момента е епизоотичната обстановка в страната - три заболявания притесняват животновъдите, посочи той и допълни, че това са чумата при дребните преживните животни, африканска чума по свинете и птичи грип. Според него извършваните от МЗХГ и БАБХ действия са единствените възможни и адекватни при тези заболявания.

Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви, че са против политизирането на епизоотичната обстановка. Според него сега е времето да се помисли за Закон за браншовите организации. Не може една организация, подкрепена от политическа сила, да създаде хаос в нашия бранш, коментира той.

От асоциациите заподозряха политически ход с искането на оставките в този момент, защото ще се наложи забавяне на плащанията и това може да доведе до протести, ескалация на напрежението и падането на правителството в края на годината или в началото на следващата, обясни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Представители на различни браншови организации посочиха, че организаторът на животновъдните протести от миналата седмица Симеон Караколев е подвел премиера Бойко Борисов, за да се обезглави едно важно министерство в много тежък момент. Те призоваха премиерът да прояви отново разум и да ревизира своите решения.

Юлия Куюмджийска от Обединената земеделска асоциация посочи, че няколко човека вече са подготвили жалба до прокуратурата във Велико Търново, тъй като са се оказали в Управителния съвет на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация на Симеон Караколев без изобщо да знаят за това.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе