Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Действията на Анкара са послание към ЕС чрез България

Действията на Анкара са послание към ЕС чрез България

Действията на Анкара за прекратяване на реадмисията за бежанци са послание към Европейския съюз чрез България. Това коментира бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов пред "Фокус".

По думите му действията на Анкара са продиктувани от това, че вероятно няма да има облекчаване на визовия режим за турски граждани от 1-ви юли, защото Турция не е изпълнила критериите за това. Потърпевша от това обаче ще бъде България, отбеляза той.

„Трябва да търсим мотивите във влошените напоследък на Анкара със Запада, на първо място с ЕС, но и със САЩ, а не да ровим по дъното на Черно море и за по пряк път да правим опит за пряк път през Русия. Разривът между Анкара и Брюксел плюс все по-хладното отношение, идващо зад океана настъпиха заради сваления на 20 май съдебен имунитет на турските депутати, което действие е силно неприемливо и от която и да било гледна точка не може да се впише в западните ценности и разбирания за демокрация",коментира още Георги Димов.

Бившият генерален консул на страната ни в Одрин съзря опит за интрига между България, Турция и Румъния в създалата се ситуация. „България като страна не бива да допуска да бъде въвличана в острите конфликти в югоизточната ни съседка", подчерта Димов. Според него, ако има някакви недоразумения те трябва да бъдат изчистени, а не посланията към ЕС да се отравят чрез България и на гърба на България.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе