Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Родители на деца с увреждания излязоха на протест в центъра на София

Родители на деца с увреждания излязоха на протест в центъра на София

Родители и близки на хора с увреждания протестират в София под надслов „Системата ни убива ВСИЧКИ". Родителите настояват за законови промени, които да гарантират достоен живот за децата им, съобщи Дарик.

Стотици граждани се включиха в протеста, организиран от майките на деца с увреждания, които вече 2 месеца протестират с искания за адекватни промени в системата и политиките спрямо хората с увреждания. С традиционните черни знамена, с плакати с различни искания протестиращите тръгнаха от площада пред Народното събрание и стигнаха до площад „Независимост". Под прозорците на Министерския съвет протестиращите майки ще поставят своите искания.

Протестът се предвождаше от група гайдари, които дойдоха специално, за да подкрепят майките на децата с увреждания. Имаше и протестиращи срещу евтаназирането на овце и кози. Те искат оставката на директора на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев. Има и плакат, с който протестиращите настояват за референдум дали да бъде създадена публичен наказателен съд за българските политици.

Иначе това, което обединява майките на деца с увреждания, са техните искания за реформа на сегашната система, така че хората с увреждания да водят нормален живот. Майките искат адекватна лична помощ, подходящи помощни средства, които да бъдат безплатни и да им се предоставят директно, вместо да им се дават пари, както и достъп до центрове с услуги, съобразени с различните увреждания.

Полицейското присъствие в района на Министерския съвет е засилено. Протестът се очаква да продължи до 20:00 ч.

Утре майките на деца с увреждания са поканени на среща при премиера Бойко Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе