Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Депутати поправят изборните правила

Депутати поправят изборните правила

Депутатите започват голямото прекрояване на Изборния кодекс. Те ще обсъдят на първо четене днес 14 законопроекта за промени в изборните правила, предложени от всички ПГ. От ГЕРБ искат предизборна кампания от 21 дни, а не от месец.

Мотивът им е, че дългата кампания води до апатия. Българите завд граница да могат да избират депутати и с преференция и нов 32-ри избирателен район "Чужбина" е друго предложение на ГЕРБ. Електронно гласуване още от 2018 г. искат от Реформаторския блок. От партията на Меглена Кунева предлагат въвеждане на активна регистрация за изборите. Това искат и от Патриотичния фронт с обяснението, че трябва да се изчистят т.нар. мъртви души. Без номера на партии в бюлетината е друга идея на ДБГ. И АБВ, и РБ искат да се въведе машинно гласуване.

Според хората на Георги Първанов това трябва да стане на изборите през 2018 г., а според РБ - на президентските избори наесен в 6000 секции. БСП искат да спрат манипулациите на изборите, като предлагат образователен ценз и чисто съдебно минало за участниците в изборния процес.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе