Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Президентът посети част от ранените в катастрофата

АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Президентът посети част от ранените в катастрофата

Трагичен инцидент като днешния е надведомствен проблем, адекватни мерки трябва да вземе Министерският съвет. Думите са на държавния глава Румен Радев, който тази нощ посети пострадалите, транспортирани в столичната спешна болница Пирогов.

По думите на Радев от шестимата, настанени в спешния център, само една жена е контактна. "От настанените в Пирогов само една жена е контактна, поговорих с нея. С добро самочувствие е, чакат я деца и внуци. Поне при нея нещата ще бъдат добре", посочи Румен Радев и допълни, че състоянието на останалите пострадали е наистина тежко.

"Това, което правят екипите на проф. Габровски в Пирогов, е наистина невероятно. Те са големи професионалисти, с големи сърца. Борбата е за живота на всеки един от пострадалите", заяви държавният глава. "Надяваме се прекрасните ни лекари да направят всичко възможно, така че хората да оцелеят", коментира Радев и уточни, че е в постоянна връзка с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и на вътрешните работи Валентин Радев.

Според президента за лечебно заведение като Пирогов трябва да има по-стратегически поглед, тъй като това не е болница, а институция. "Значението й се вижда много ясно в кризи като днешната", обяви президентът. "Това е мястото, където по най-бързия начин може да се получи адекватна помощ на високо професионално ниво и трябва да инвестираме точно в тези екипи", поясни Радев.

"Обикновено при катастрофа цялата отговорност се хвърля към КАТ, но те на практика само регистрират. Проблемът е много по-дълбок. Касае се за наистина адекватно и пълно разбиране на проблема", изтъкна Румен Радев. "Проблемът трябва да се реши с обединението на много институции, не е само МВР и КАТ, които имат водеща роля. Тук е и Министерството на регионалното развитие за пътищата, Министерството на транспорта за цялостната система на курсове и издаване на книжки. И в Министерството на образованието също има много работа", каза още президентът.

По-рано президентът Радев отмени участието си в тържествената заря-проверка в Габрово по случай 141-вата годишнина от Шипченската епопея. Той изрази дълбоките си съболезнования към близките на загиналите и ранените в катастрофата край Своге.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе