Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Дъжд от рекорди на „Самарско знаме"

Дъжд от рекорди на „Самарско знаме

След пороите през миналата седмица, за международния турнир по лека атлетика „Самарско знаме" времето беше сякаш като по поръчка. И не случайно в четвъртък вечер на стадиона под Аязмото падна дъжд от рекорди. Първият рекорд на турнира бе подобрен в най-атрактивната дисциплана – 100 м при мъжете, в която рамките на седмица за втори път един до друг бягаха нашият рекордьор Денис Димитиров и бързоногият Баракат Мубарак от Оман.

Азиатецът направи страхотно бягане е закова хронометъра на фантастичните 10,05 сек. За съжаление нашето момче, въпреки подкрепата на публиката в родния си град, не можа да се долепи плътно до него, за да вземе мечтаната квота за Рио /10,16 сек./ и остана втори на близо 10 стотни – с 10,23. За сметка на това на 200 м Денис записа 21,12 сек., втори негов резултат след рекордните 21,03 секунди от 2013 г., макар да остана отново втори, на 1 стотна от Муса Иса (Бахрейн). На 400 м при мъжете бе счупен още един рекорд на турнира - Али Камис (Бахрейн) финишира за 45,82 сек.

С личен рекорд в Стара Загора се поздрави и шампионката ни на 400 м Катя Христова - 53,19 сек., тя победи и на 800 м с 2:03.70 мин. Рекордьорът ни на стийпълчейз /3000 м с пр./ Митко Ценов пък се пусна на 800 м и победи безапелационно с 1:50.48 мин., негов личен резултат. Нашата рекордьорка на висок скок Мирела Демирева, вече с олимипийска виза, която се отказа от състезание от Диамантената лига в Осло, за да скача пред родна публика на „Самарско знаме", бе посрещната с овации. Тя обаче нямаше никаква конкуренция, след 180 см се състезаваше със себе си и спря логично на 193 см.

Очакваният четирибой между нашите топатлети в тройния скок не си състоя. Румен Димитров, който заедно с Георги Цонов, вече има квота за Олимпиадата в Рио, въобще не стартира. Победи Момчил Караилиев с 16,54 м, но този път още по-далеч от олимпийския норматив от 16,85 м. Олимпиецът Георги Цонов остана втори със скромните за него 16,47 м, а трети бе Златозар Атанасов с 16,03 м. В скока на дължина трима състезатели се приземиха зад 7-те м. Победи Даниел Добрев със 7,39 м, следван Денис Ерадири /Бах/ - 7,13 сек (+0.4 м/сек) и Даниел Анков - 7,04 м.

Повече от 1000 души наблюдаваха надпреварата в 17-те дисциплини на турнира. Както е известно, домакините получиха рекорден брой заявки – от 430 състезатели, и трябваше да отсеят най-добрите, за да спазят регламента за такъв род състезания – не повече от три серии с по 8 атлети. Празникът на леката атлетика уважи и спортният министър Красен Кралев и шефът на БФЛА Добромир Карамаринов.

Домакините от община Стара Загора и спортният клуб по лека атлетика „Берое" не скриха, че тазгодишното издание на „Самарско знаме" е генерална репитиция за голямата им цел – турнирът да получи ранг „Класик" догодина. „Големият интерес тази година ни обнадеждава, вече отговаряме на 99 на сто от критериите, за да влезе трунирът в календара на Европейската федерация по лека атлетика", казаха доволни организаторите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе