Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: България и Турция дават пример за етническа толерантност /ОБНОВЕНА/

Борисов: България и Турция дават пример за етническа толерантност /ОБНОВЕНА/

Премиерът Бойко Борисов на няколко пъти взе думата за слово по време на тържествения молебен за откриването на реставрираната желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул днес. Той акцентира върху подобряването на отношенията между България и Турция и определи обновения храм като символ.

"Възстановеният храм е доказателство за добросъседство и за мира, заяви той. - Лесно е да се противопоставя, европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове. България е важна държава, велика държава, но не бива да ѝ се възлагат големи отговорности. Само подобряването на отношенията дава отговор на много въпроси. Имаме нулев миграционен натиск, свършил съм своята работа. Днешното дело ще остане в историята", каза още премиерът.

"Можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, подобряването на отношенията с Турция и Европа дава решения на много въпроси, допълни Борисов и благодари на реставраторката на църквата и коментира, че е направила всеки детайл с душа. „Истински благодаря на нея за това, което направа", каза Борисов.

По-късно, в официалната си реч, премиерът отново акцентира върху добрите отношения на двете държави

"За българските мюсюлмани е трудно да си представяли аз и турският президент да бъдем един ден заедно, обясни той. - Нашата религия трябва да бъде уважавана и всички, които сме в Истанбул да може да запалим по една свещ. Благодаря на турския президент, благодаря на общината, на кмета. С него бяхме в София и аз го помолих да помогне да възстановим църквата "Св. Стефан. Той си удържа на думата, за което благодаря. България от 1 януари е председател на ЕС, България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлмалския свят. Премиерът Йълдъръм ясно каза: "Бият се мюсюлмани с мюсюлмани, християни с мюсюлмани." Тероризъм навсякъде, дори в най-големите европейски столици и само заедно може да го преборим. Да живееме заедно, да живеем в мир, да се съобразяме с другите. Цяла Европа и Балканите ще видят как за една християнска и една мюсюлманска страна етническата толерантност е пример за подражание, добави Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе