Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Дават данък "лихва" за образование

Дават данък

София. Данък "лихва" няма да бъде премахнат, но парите от налога ще отиват за образование. Това съобщи преди началото на дебатите по управленската програма на правителството в парламента финансовият министър Петър Чобанов. Той нарече критиките от БСП "градивни". И натърти, че налогът върху лихвите ще бъде насочен изцяло за образователни разходи в Бюджет 2014.

Справка от НАП за 7 месеца показва, че събраният данък върху лихвите до момента е в размер на 55 млн. лв. Увеличение на детските надбавки от догодина и индексиране на пенсиите обеща премиерът Пламен Орешарски при представянето на управленската програма в парламента. "Безспорно държавата не е в състояние да покрие дори минималните финансови критерии за подпомагане на всички социално слаби домакинства, затова усилията са насочени към най-уязвимите групи", каза министър-председателят. И допълни, че за него са приоритет иновациите и образованието, развитието на експортен бизнес, туризмът и секторът "зелена енергия".

"Всяка критика е важна, особено доброжелателните критики", каза още Орешарски по адрес на по-твърдия тон от соцдепутати в последните дни, които се ядосаха на забавените обещания от страна на кабинета за увеличение на минималната работна заплата и оставането на данък "лихва". Шефката на социалната комисия Корнелия Нинова откри канонадата от въпроси към премиера. И то размахвайки предизборната програма на БСП. Нинова поиска да чуе ясната позиция на Орешарски за семейното подоходно облагане, минималната заплата, замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране и разкриване на 250 000 работни места - все акценти от кампанията на социалистите от вота през май.

"Четири въпроса имам към вас, господин Орешарски, питам Ви ще изпълните ли тези обещания. Ако да - кога, а ако не - защо. Гледайте отговорът да е "да", защото сме поели ангажименти", обърна се към премиера Нинова. И красноречиво му посочи текстове от червената предизборна книжка на Коалиция за България. Паметливи ГЕРБери веднага отбелязаха с усмивка, че преди 3 години по време на парламентарен контрол соцдепутатката скочи на лидера им Бойко Борисов с думите "Каня ви да излезем навън и да се разберем като мъже".

"Всичко, което е заложено в програмата, са наши задачи. Още тази есен ще започне обсъждане по швейцарското правило", обеща от парламентарната трибуна в края на дебатите Орешарски. И продължи с отговора си към Нинова: "По отношение на минималната работна заплата след около месец, когато внесем проектобюджета и тригодишната прогноза, ще видите базовите възможности за развитието на минималната работна заплата". "Никой никога не си е представил, че с магическа пръчка в следващ ден ще се създадат 250 000 работни места", каза още премиерът. А след това върна топката в полето на депутатите, като заяви, че истинските работни места разкрива частният сектор, който се нуждае от "добри управленски практики и законодателни промени".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе