Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ДПС: Държавата да подкрепи общините

ДПС: Държавата да подкрепи общините

 

Местната власт трябва да бъде във фокуса на подкрепа от страна на държавата, като за това трябва да бъдат намерени подходящите механизми и ефектът от тази подкрепа да стане ясен за хората. Това заяви зам. председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов, който заедно с другия зам.шеф на групата Хамид Хамид проведоха видеосреща с Националното сдружение на общините. Тя бе по искане на кметовете, за да се обсъдят актуални въпроси, пред които са изправени общините в условията на извънредно положение.  

На онлайн срещата участваха кметът на Кърджали Хасан Азис, който е и зам.-председател на ДПС, градоначалниците на  Троян и Димитровград – Донка Михайлова и Иво Димов, които са и заместник-председатели на УС на сдружението на общините, както и членът на ръководството и кмет на Елин Пелин Ивайло Симеонов. В дискусията взе участие и изпълнителният директор на организацията Силвия Георгиева.

Кметовете споделиха тревогата си от влошаващото се финансово състояние на общините, обсъдиха с народните представители своите предложения за подкрепа и потърсиха другата гледна точка за приемливостта на предлаганите решения.

Два акцента постави в разговора кметът на Кърджали, който беше символичния домакин на срещата: възможните бъдещи промени в законодателството, касаещо местните данъци и такси, както и активните мерки, насочени към бизнеса, които НСОРБ предлага, като инструмент за съживяване и на общините.

Хасан Азис обърна внимание, че очакването на неговите колеги е в настоящия момент не да се говори за ограничаване на местните приходи, а съвместно да се търсят възможностите за разширяване спектъра от източници на приходи за общините.

Следим с тревога случващото се в общините, заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов.

„В ДПС имаме особена чувствителност към това, което се случва в местната власт. Вие сте властта, която е най-близо до хората, затова чуваемостта е важна“ – подчерта Летифов. Той увери ръководството на НСОРБ, че неговите колеги ще се отнесат отговорно към поставените проблеми, а повдигнатите въпроси ще бъдат разгледани на заседание на парламентарната група и ще бъдат обмислени възможните действия, с които народните представители да подкрепят общините.

В настоящата ситуация съществува риск популизмът да изиграе лоша шега и на местната власт, и на хората по места, предупреди Летифов. Според него темата за местните данъци и такси е съществена и заиграването в тази област е обезпокоително.

„Епидемията създава условия да подходим по нов начин към комуникацията. Общините са на първа линия и за депутатите прекият контакт с кметовете е особено важен“ – подчерта колегата му Хамид Хамид. Той също обърна внимание, че пространството е отровено от популизъм.

 „За наше съжаление този популизъм лесно се умножава по безотговорността на политици, сектори, браншови организации, които ще искат да се харесат на някого или да подпомогнат някого. Ефектът ще рефлектира върху държавата и конкретните общини. Ние ще призовем силата на разума да не се залита по подобни предложения“ – увери кметовете Хамид. Според него

би било неразумно след подобна криза да се говори за намаляване на данъци и такси, още повече, че страната ни се слави с едни от най-ниските налози.

„Не бихме си позволили да подкрепим решения, които ще ощетят системите за нормално функциониране на държавата. Държавата трябва да гарантира нормалното функциониране на системите и с остатъка да подпомага икономическите субекти“ – заяви Хамид. Той също даде подкрепа на кметовете в разбирането им, че „наказвайки“ общините съществува реална опасност да бъдат наказани всички граждани, защото ще им бъде отнето правото на съвременни публични услуги.

В предстоящите обсъждания на мерките след извънредното положение ролята на общините няма да бъде пренебрегната и ще се търсят механизми за взаимодействие с всички политически сили по този въпрос, увериха депутатите кметовете.

Според градоначалниците важна е възможността на общините да имат достъп до нисколихвено или безлихвено кредитиране, както и да не бъде допускано запориране на сметки на общините, така както това е направено за граждани и юридически лица.

Депутатът Хамид обърна внимание, че във внесения от правителството законопроект за мерките след края на извънредното положение, се предвижда удължаване на срока на забраната за налагане на запори и пое ангажимент да сондира със своите колеги възможността за общините този срок да бъде удължен до края на годината.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе