Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Д-р Дариткова - лечителката в ГЕРБ

Д-р Дариткова - лечителката в ГЕРБ

Едва ли Даниела Дариткова си е представяла, че само минути, след като Бойко Борисов назова името й като шеф на ПГ на ГЕРБ, бойното й кръщение ще е спасителна операция на колега.

В четвъртък Ралица Добрева от Плевен се задави с вода в пленарна зала и водещата Нигяр Джафер призова от трибуната за медицинска помощ. Първа скочи Дариткова, която е лекар и спаси положението.

Любопитна подробност е, че критичното състояние на съпартийката й станало след като разбрала, че трябва да последва Цветан Цветанов с излизане от парламента, защото титулярът в региона Цецка Цачева се връща в пленарната зала. 

Това е само първият критичен за новата парламентарна шефка на ГЕРБ случай. Предстоят й много. Тя първо трябва да се пребори с пролетната умора на колегите си, за да осигурява кворум в зала.

След това е важно да направи пълно изследване на парламентарния организъм на управляващата коалиция, за да установи кои са най-големите партийни вируси, които го повалят. На трето място трябва да сканира нервната система на колегите си, защото след апартаментгейт емоциите са повече от разума. 

Веднъж поставила вярната диагноза, опитният лекар Дариткова ще предпише и правилното лечение. Със сигурност то няма да е шоково, защото тя вече обяви, че ще търси диалог и консенсус, няма да разчита на агресия. 

Не мога да бъда Цветанов, бяха първите думи на Дариткова. С право. Тя е пълният антипод на досегашния парламентарен шеф на ГЕРБ.

Докато той обича да властва, тя е мелаим. Той търси прожекторите, тя страни от тях.

Но който я смята само за негово протеже, греши. Тя отдавна грее със своя собствена светлина. Доказала е, че като шеф на здравната комисия налага решения в парламента дори и различни от тези на ресорното ведомство.

Често поправя грешките на министрите. И съсловието има респект от нея.

Премиерът Бойко Борисов разчита на нея, тъй като е педантична, организирана и вярна. За 10 години в парламента не допусна нито един публичен скандал около себе си. А за хората от Смолянско остава народния човек, на когото по всяко време могат да се обадят. Независимо, че винаги е усмихната лъчезарна, Дариткова има железни нерви и силен характер. И със сигурност ще успява да намери пресечната точка между големи и малки в управляващата коалиция, между власт и опозиция в парламента.

Но пътят й ще е по-скоро трънлив, отколкото постлан с купищата цветя, които й подариха в първия ден. Защото поема поста в турбулентно време и за партията, и за държавата. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе