Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Лукарски: Данък "вредни храни" е вреден за бизнеса

Лукарски: Данък

По време на дискусията на "Стандарт" и КРИБ "Европейска България - стабилност и растеж" министърът на икономиката Божидар Лукарски коментира идеята на здравния министър Петър Москов да се въведе данък Обществено здраве, добил популярност като данък Вредни храни.

„В този дебат аз и колежката ми министърът на земеделието Десислава Танева сме на страната на бизнеса", заяви Лукарски по повод питане на търговския директор на „Ден и нощ" Галин Анастасов за бъдещето на този законопроект. Законопроектът още не е вкаран за обсъждане в отделните министерства и ведомства, но моето становище е, че новият данък би имал вредно влияние върху бизнеса и ще изкриви икономиката, каза Лукарски.

„Позицията на КРИБ е абсолютно против данък „вредни храни". Ако има нещо вредно, то трябва да се забрани. А не да се правят нововъведения", заяви Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Той посочи, че подобен закон има само в Унгария, където все още експериментират с него и не се знае дали няма да бъде отменен. „Не е нормално и не е редно и ще се борим това да не се случи и у нас. Да бъркаме в джоба на бабичките, които си купуват от най-евтините вафли и няма да спрат да ядат от тях и след въвеждането на този данък, за да пълним сметки и не знаем после за какво ще се харчат тези пари от министър Москов и спортното министерство. Това не е редно!", отсече Домусчиев.

Лукарски заяви пред присъстващите бизнеснеми, че министерството на икономиката търси да осигури още 100 млн. лв. за финансиране на проекти на бизнеса, които са преминали успешно техническа и финансова оценка по отворената схема за модернизация на производствата от ОП Иновации и конкурентоспособност. За тази схема кандидатстваха фирми с проекти, които четирикратно надхвърлят бюджета й от 60 млн. евро.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе