Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: 150 млн. лв. повече ще дадем за информационната система за хора с увреждания

Борисов: 150 млн. лв. повече ще дадем за информационната система за хора с увреждания

150 млн. лв. повече ще дадем следващата година за информационната система за хора с увреждания, обяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с родителите на деца с увреждания, която се проведе в Министерския съвет.

„Благодаря на участниците в срещата. Неслучайно минаха 5 часа, защото по всяка тема има диаметрално противоположни разбирания. Дори от най-елементарните – помощните средства дали да ги купува държавата, или отделно - тотално различни мнения. По този държавен орган за координация – абсолютно две коренно различни мнения", каза още Борисов и посочи, че счита, че съществен напредък е да са на една маса всичките тези хора.

„Министерството на здравеопазването е много напред с информационната система – налична в момента платена близо за 2 млн. лв., но се оказва според едните колеги, че не носи никаква информация. Допълнителни 500 хил. лв. сме дали за тази информационна система за хората с увреждания, а се оказва, че не работи. Значи правителството е осигурило достатъчно средства, но целият контрол, организация и практика се оказва, че не е достатъчно ефективна. Много агенции, много неправителствени организации, много министерства, много пари – и ефектът е накрая, че има протест", коментира Борисов.

„Това, което мога да кажа и съм обявил, че пресмятаме, че за новия бюджет мога да гарантирам 150 млн. лв. повече за тази информационна система, освен 1 млрд. лв., които отиват сега. Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но трябва все пак да знаем какво държавата може да си позволи", обясни премиерът.
Според информационната система над 700 хил. хора с увреждания трябва да получат помощ, но ще проверим дали всички са реално съществуващи, каза още Борисов. Той обясни, че продължава работата по законите, които трябва да влязат септември – законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги.

„На базата на информационната система за хора с увреждания, която съществува в момента, говорим за над 700 хил. души., които трябва да получат помощ. А 88 хил. се нуждаят от чужда помощ. Не говорим за 5-6 представители на майки с деца с увреждания, говорим за хиляди хора. Когато разпределяме и искаме да сме цивилизовани, да си направим ясна сметка какво трябва да се предвиди в бюджета и накрая като сложим чертата, да знаем, че всяка една система е получила толкова пари", обясни Борисов.

Поех ангажимент родителите на деца с увреждания да се включат в отделните работни групи за промени в законите, за да наблюдават това, което се прави, разказа премиерът след срещата. "А сигналите, които имат за нередности – особено за колички, слухови апарати и подобни, веднага ще ги даваме за проверка от полицията или прокуратурата – направили сме такава система. Така че в тази посока сме се разбрали да станем активни участници, а не само наблюдатели", обясни министър-председателят.

От своя страна, представители на родителите на деца с увреждания уточниха, че днес са обсъдени основни теми, но отново ще имат среща с премиера Бойко Борисов следващия вторник. По думите им, докато не се решат проблемите напълно, ще останат палатковите лагери пред парламента.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе