Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Кунева даде срок до петък за антикорупционния закон

Кунева даде срок до петък за антикорупционния закон

До края на тази седмица могат да се подават становища за антикорупционния закон, обобщаваме бележките и очаквам следващата седмица той да бъде гледан на заседанието на Министерския съвет. Това заяви днес пред журналисти вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. Тя посочи, че срокът за обсъждания е бил удължен с десет дена заради големия обществен интерес към темата.

Кунева коментира, че притесненията относно публичността на подаваните декларации, изразени от представителите на Програма достъп до информация, са намерили своя отговор в преходните и заключителните разпоредби на готвения антикорупционен закон.

Докато бюрото не се структурира, продължаваме по начина, по който и досега се е действало с тези декларации. Нищо, което сега е публично, не престава да бъде публично, категорична беше тя.

Кунева посочи, че и в момента чиновниците от средните нива на администрацията подават декларации за имущество, но те не се публикуват. Законът обаче предвижда да има опубличаване на декларациите на много по-голям кръг от хора по високите етажи, както и много по-задълбочени проверки от сега действащите

По думите й, след приемане на закона ще е необходим един месец за създаването на Националното бюро за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, за неща като провеждане на тестове за лоялност на служителите. Докато Бюрото заработи, обаче, проверките ще текат по досега съществуващите правила, посочи Кунева.

Вицепремиерът изтъкна, че новият закон става много по-силен с включването на гражданската конфискация, която е много ефективно средство.

На въпрос за меморандума на коалиционното споразумението между Реформаторския блок и ГЕРБ Кунева коментира, че в него има разписани срокове, които помагат за работата на правителството. Този текст бе подготвян повече от месец. За мен е абсолютно ясно, че сроковете в него помагат и за работата на парламентарните групи. Аз лично смятам да го изпълня, посочи Кунева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе