Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Чудесата на "Стандарт" тръгват към Олимп

Чудесата на

Медал от Рио ще е перфектният край за Хриси Тодорова и Цвети Найденова

Погледите на цял свят отново са насочи към Бразилия. Но не както бе преди 2 години, за световното по футбол. Този път феновете ще се насладят на летните олимпийски игри в Рио. 51 български спортисти ще представят страната ни. Всъщност 7 от тях в края на миналата година бяха част от кампанията на "Стандарт" - "Спортните чудеса". Доста от спортистите не получаваха заслуженото им медийно внимание. Сега обаче цял свят ще разбере кои са те, какви са техните идеали, желания и мечти. Тези млади момичета и момчета са е бъдещето на българския спорт. А ако успеят да и да блеснат на Игрите, то със сигурност техният път ще бъде изпълнен основно с положителни емоции.

Но кои всъщност са тези седем спортисти, избрани от в-к "Стандарт" и осигурили си място на стартовата линия към Олимп.
Боксьорът Даниел Асенов винаги прави всичко с точност. От десните крошета, до уговорка за интервю. Именно той бе един от първите дошли на летището преди да заминат за Рио. Още миналата есен Тайсъна от Кукорево, както е прякорът му, заяви пред "Стандарт", че е убеден в спечелването на олимпийска квота. И така и стана. Сега на тръгване Дани отново се закани: "Ще ги изненадам и без козове. Само с двете ми ръце".

Двама от атлетите ни, които ще участват в Рио, вече влязоха в историята на олимпийските игри още преди да са стартирали. Случайно или не, Митко Ценов и Милица Мирчева също част от Спортните чудеса на "Стандарт". Мездренският шегаджия е едва третият българин, който стартира в дисциплината 3000 метра спипълчейз. Милица пък ще стана първият представител на нашата страна, която участва в женския маратон на Игрите. И двамата обаче са здраво стъпили на земята. "Мисля за Рио, няма как иначе. Това ще е моята първа олимпиада и нямам търпение за тази тръпка. Няма да говоря за очаквания. Просто ще тренирам спокойно и това, за което бъда подготвен, ще излезе наяве. В спорта мечтая да направя кариера като добър спортист и олимпийска титла някой ден", казва Ценов. Милица също не полита в облаците. "Искам да се насладя на момента", категорична е тя.

Една от най-големите надежди на българските фенове на спорта за медал си остава националният ансамбъл по художествена гимнастика. Грациите печелят хиляди почитатели след всяко състезание, а в последните години те винаги са в челото. Всички стискат палци, въпреки напрегнатите последни месеци и драмата с Цвети Стоянова, момичетата на Ина Ананиева да се представят достойно. Гимнастичката, която наскоро бе преместена от реанимация след ужасния инцидент, както и колежките й Християна Тодорова и Цветелина Найденова също бяха призьори в кампанията на "Стандарт".

"Ние наистина сме близки. Познаваме се от малки. Първото нещо, което ни сплотява, са трудните моменти. Когато печелиш и си на върха е лесно, но именно при загуба или негативен резултат се вижда кой е до теб и ти е истински приятел. Второто и много важно нещо е мечтата за медал от Рио, без значение какъв", казаха двете Цвети-та и Хриси в един глас преди време. "Това ще е един перфектен завършек на нашите кариери", допълват красавиците. Важно е да се уточни, че трите грации заедно с Михаел Маевска и Ренета Камберова все още не са взели решение дали да спрат със спорта след Рио.
Част от "Младите шампиони" бе и Ангел Кодинов. "Идолът ми е Мартин Фукс, чех. Един от най-големите в последно време. Той е фаворит за най-много медали на олимпиадата в кануто. Ще бъда много горд, ако успея да се състезавам с него. Естествено ще имам и голям респект към Фукс. Мечтите се постигат с много работа", казва Кодинов.
Представителят ни в модерния петобой Димитър Кръстанов също не спира да тренира, за да осъществи своите мечти. "Най-много искам да отида в Рио", каза той миналата есен. И го направи.

Тайсъна от Кукорево няма проблем в училище

Боксьорът Даниел Асенов признава, че на ринга му е доста по-трудно, отколкото в класната стая. Тайсъна от Кукорево, който е ученик, ще ни представя в Рио. "Май изпускам бала. Иначе, когато съм в Ямбол, то винаги ходя", допълва Асенов. "Не ми остава много време за неща извън бокса. Все пак излизам с приятели и се разведрявам за 1 или 2 часа.

"Винаги реферите са голям фактор в бокса. Къде е Казахстан и къде сме ние? Имат една от най-старите и големи школи по бокс. Нормално е съдиите да им помогнат, когато имат нужда. Но ние няма да се откажем", обявява Асенов. "Прякорът ми Тайсъна е още от началото на кариерата ми. Сложи ми го треньор от Хасково. Стилът ми по това време бе като този на Майк Тайсън. Обичах да влизам в близък бой.

Брат ми ме насочи към бокса. Той е по-голям и започна да тренира по-рано. Аз се амбицирах да стана по-добър от него. Братска "завист", както се казва. Сега не знам, кой е по-добър, но много си помагаме. Той също тренира здраво, за да успее. Мнозина не знаят, но брат ми също има две европейски титли при юношите", заявява още Тайсъна.

Кодинов държи медалите си на рафт

Кануистът Ангел Кодинов се стяга за първата си олимпиада. Въпреки че е доста малък състезателят ни вече има цял рафт пълен с медали. Признава, че ако продължава така, скоро ще трябва да си сложи още един. Самият Кодинов преди е тренирал волейбол, но не съжалява, че се е отказал. "Не съм отборен играч. Желаех да правя нещо, където да изпъкнат личните ми качества", разкри той. "Спортът ми учи най-вече на невероятната дисциплина. Волята да се пребориш със себе си и останалите. И да се изградиш като човек", разкрива той. Кодинов описва и един свой ден: "Ставам рано. После отивам в гребната база. Тренирам около 2 часа и половина. После си почивам, върша други неща и следобед пак тренирам два часа и половина. Не е важно колко дълго тренираш, а как го правиш. Това си личи по резултатите", обяснява още той.

Кръстанов обожава да чете "Хобит"

Представителят ни в модерния петобой Димитър Кръстанов се е запалил по този спорт благодарение на баща му още в пети клас. "В самото начало бях плувец, но избрах петобоя защото в него видях че имам по-голяма перспектива за успех извън България, а и е по-разнообразен. Моята коронна дисциплина е комбайна, която е съчетание между стрелба и бягане. И в нея през тази година се наложих като един от водещите лидери в световния мъжки елит. Най-трудната ми дисциплина е фехтовката, но работя много усилено по нея", допълва той. Кръстанов слуша рап и хип-хоп. Обожава да чете "Хобит". "От време на време разнообразявам с "Властелина на пръстените".

Специалитетът на Милица са супите

Талантливата ни представителка в маратона Милица Мирчева е много всестранна личност. Тя винаги се интересува от всичко, но в същото време много упорита. "Когато започнах да тренирам някой не вярваше, че ще успея. Много често ме насочваха към други неща. Но аз бях упорита. В началото резултатите ми не бяха добри. Не съм първороден талант. В течение на времето ставах все по-добра", обяснява Милица. "В началото медалите си ги закачах на полилея вкъщи. Сега по-често ги давам на по-малките от мен, за ги мотивирам. Повече пазя купите си. Нося ги с мен по лагери, а после ги пращам на родителите ми в Добрич, откъдето съм", допълва тя. "В бягането на дълги разстояния всеки миг е труден", казва още Мирчева, която е студентка по маркетинг в Международния Бизнес Университет в Ботевград. "Обичам всичко да слушам. Но зависи от разстоянието. Ако е за по-дълги - слушам трап или нещо по-успокояващо. Иначе най-много обичам да спя. След като съм тичала дълго разстояние организмът има нужда от почивка гледам да му дам тази възможност. Разбира се, повечето неща, които правя като ядене, например, са под час. Иначе обожавам да чета и готвя. Преди често правех сладкиши. Но напоследък съм се специализирала по супите", допълва Милица.

Митко Ценов знае как да се весели

На 3000 метра стипълчейз Митко Ценов ще стане едва третият българин участвал в тази дисциплина на олимпийски игри. Всъщност по атлетиката го запалва неговият първи треньор Георги Митев още от първи клас. "Не съм най-големия купонджия. Това е мнение на хора, които не знаят как да се забавляват. Аз съм просто много весел човек и знам как да се веселя, съчетавам хубавото с полезното. За всичко си има време и място, човек трябва и да се весели", допълва той. "Нямам талисман, не вярвам много в такива неща. Каквото ми е писано, това ще стане. Няма как да променя съдбата си с един камък или клечка в джоба (смее се). Имам много любими спортни филми, един от тях е "Never Back Down", а за сериал - "Кварталът на богатите", разкрива още Ценов.

Грациите са луди по шоколада

Признаваме си, тайно понякога ядем шоколад. Това казаха Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Цвети Стоянова, които също бяха част от кампанията на "Стандарт" - "Спортните чудеса. За съжаление последната от трите не е в Рио заради ужасяващия инцидент преди време. Но със сигурност духом, Цвети Стоянова е с тях, а и те с нея. "Разбирателство и компромиси", казва Хриси за това каква е рецептата един ансамбъл да бъде успешен. "Много тренировки са нужни, разбира се. Важно е да сме сплотени. Това, което правим, е и много отговорно. Ако някоя от нас провали нещо, то всички се проваляме. Но това не ни пречи. Достатъчно дълго време сме заедно", допълват Цвети Стоянова и Цвети Найденова. "Имам много мили спомени с ансамбъла. Но всеки един от тях е свързан с качването на почетната стълбичка и слушането на българския химн", разказва Хриси. Те все пак успяват да свикват с тежкия хранителен режим, който трябва да спазват. "Млади момичета сме, яде ни се. Постоянно сме сред хора, които хапват някакви вкусни неща, а ние трябва да се ограничаваме", казва Цвети Найденова. "Аз имам канадско гражданство. Може би щях да съм там. Но не знам какво щях да правя там без гимнастика", допълва Християна. Тя е и голяма фенка на волейбола. "По време на европейското първенство у нас бяхме на лагер в Белмекен. Събирахме се всички спортисти там и викахме с пълно гърло пред телевизора. Вярвам много в момчетата и съм сигурна, че ще стигнат до Рио", допълва още Християна. "Имаме си гаджета, обичаме ги много", добавят грациите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе