Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Членове от пленума на БСП са избрани незаконно

Членове от пленума на БСП са избрани незаконно

Двама от членовете на Националния съвет (пленум) на БСП са избрани нелигитимно. Това стана ясно на делото в Софийския градски съд във вторник, на което бе обсъдена регистрацията на новите ръководни органи на партията.

Юристката от „Позитано“ Аглика Виденова внесе допълнителни доказателствени средства. Едно от тях беше свързано с казуса около това дали е изпълнено изискването на Устава – обявяването на Конгреса да се извърши в централния печат и с писма до местните структури.

След репортерски въпрос - защо на 4 декември са внесени допълнителни материали по делото, г-жа Виденова обясни: „Защото има двама членове на Националния съвет, които са избрани нелегитимно според решение на Общопартийната контролна комисия (ОПКК). Затова внесохме уточняващо заявление – те двамата да не бъдат вписвани.“

На следващо заседание на Конгреса щели да бъдат избрани други на тяхно място.

Проверка на „Флагман“ показа, че става въпрос за Пламен Рашев – председател на областната структура на БСП в Русе. Той е и общински съветник в града. Вторият е Пантелей Мемцов, който е председател на Общинския съвет в Чепеларе, макар че кметът там е от ГЕРБ.

В Националния съвет (НС) на БСП по правило има квота за т. нар. делегирани представители. Те се номинират от съответните регионални делегати на Конгреса. Именно такъв е случаят с Рашев и Мемцов, които са били излъчени съответно от областите Русе и Смолян.

По информация на „Флагман“ Пантелей Мемцов е изваден от НС след жалба на друг кандидат за пленума. ОПКК е решила, че жалбоподателят е прав. Мемцов е подал контражалба, но тя била отхвърлена.

В крайна сметка от „Позитано“ са решили да извадят Пламен Рашев и Пантелей Мемцов като членове на Националния съвет при внасянето на документите в СГС.

50-ят конгрес на БСП бе свикан на 26 и 27 септември. Рашев и Мемцов са участвали в заседанията на Националния съвет след това. Но след обявяването на избора им за нелегитимен те вече няма да имат тази възможност.

Очаква се до две седмици съдът да вземе решение дали и как да впише новото ръководство на БСП.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе