Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Балканската четворка домакин на Мондиал 2030 (ОБЗОР)

Балканската четворка домакин на Мондиал 2030 (ОБЗОР)

Балканската четворка – България, Гърция, Сърбия и Румъния, ще кандидатства заедно за домакинството на световното по футбол през 2030 г. Идеята предложил гръцкият премиер Алексис Циптрас на останалите лидери по време на срещата им в резиденция „Евсиноград" днес.
Премиерът Бойко Борисов бе домакин на петия работен разговор с президента на Сърбия Александър Вучич и с премиерите на Гърция и Румъния - Алексис Ципрас и Виорика Дънчила. Специален гост на срещата бе премиерът на Държавата Израел Бенямин Нетаняху.
Общото домакинство на Мондиал 2030 ще задълбочи сътрудничеството между държавите, мотивирал се Ципрас. Идеята заслужава да бъде обсъдена, тя може да се прилага не само за световното по футбол, но и за други спортни събития, съгласил се Бойко Борисов. Подробностите ще се обсъждат допълнително.

Скоростен път от Александруполис до БГ границата

Магистрала и влак от Егейско до Черно море са другите два големи проекта, които лидерите на Балканската четворка обсъдиха в „Евсиноград".
Железопътна връзка Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна – Русе, започват ударно да развиват България и Гърция. Двете страни подписаха декларация за това.
Борисов изтъкна след срещата значението на транспортните „пръстени" със съседните страни, които се формират и посредством изграждането на магистралите в България.
Алексис Ципрас също акцентира върху придвижването на проектите от взаимен интерес. Наред с жп връзката Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна – Русе, той обяви, че е договорено и създаването на скоростен път от Александруполис до българската граница, от където може да се свърже със София, Варна и Бургас.
Работна група ще разгледа възможностите за изграждане на нови връзки през река Дунав между Румъния и България, отбеляза премиерът на Румъния Виорика Дънчила. По думите й проектът, който засяга скоростния път между Тимишоара и Панчево, е разгледан на политическо равнище.

Борисов: Четворката ни прави ЕС по-силен

"Нашата четворка и събирането ни тук винаги са имали една цел – в рамките на Европейския съюз да повдигнем нивото на свързаност. Политиката ни никога не е била насочена срещу трети страни. Четворката ни има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен", заяви Бойко Борисов на брифинга след края на срещата на върха. Той подчерта, че политиката на четиристранния формат е в ценностите на ЕС – свързаност, конкурентоспособност и повишаване на доходите.
Считаме, че с влизането на Сърбия в ЕС, Съюзът ще стане по-силен, добави българският министър-председател. Според него, след като по време на нашето председателство на Съвета на ЕС темата за Западните Балкани беше сериозно развита, предстоящото Румънско председателство може да отвори нови възможности, включвайки и темите за Дунавската и Черноморската стратегия в европейския дневен ред.

Хъб "Балкан" ще намали цените на газа

Енергийната сигурност бе третата ключова тема в разговорите на Балканската четворка. Борисов изтъкна значението на диверсификацията в тази сфера. По думите му неслучайно газоразпределителният център носи името „Балкан". Този проект би дал възможност за повече избор и за намаляване на цените, категоричен бе Борисов. Според Ципрас също е необходимо да се инвестира в енергийната сигурност на региона. Той изтъкна значението на интерконектора с България.

Обсъдиха тръбопровода East Med

С израелския премиер Бенямин Нетаняху пък бе обсъдена темата за източно средиземноморския тръбопровод East Med.
„Когато започнахме преди година нашите усилия, нещата на Балканите и в региона не бяха толкова оптимистични. Днес трудностите остават, но сме направили важни крачки напред", заяви Алексис Ципрас. Той специално подчерта ролята на Българското председателство на Съвета на ЕС за перспективата пред Западните Балкани. По думите му и Преспанското споразумение ще има ползи за развитието на ЮИЕ.
Президентът на Република Сърбия Александър Вучич също обърна внимание на енергийната свързаност и инфраструктурните проекти, които по думите му са от ключово значение за Балканите. Това ще бъдат и част от темите на следващата четиристранна среща на високо ниво през декември, която ще се проведе в Белград. „Благодарни сме на България, Гърция, Румъния и на всички страни, които оказват подкрепа на Сърбия по европейския й път", добави Вучич.

Нетаняху: Израел работи за общата сигурност

„Евреите са претърпели ужасни неща по време на Холокоста. Във вашите държави има изключително смели мъже и жени, които са се изправили с гърдите си и са защитавали живота им. Това е нещо, което никога няма да забравим", обърна се към колегите си премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Той добави, че създавайки високи технологии, Израел работи за общата сигурност, предотвратени са много терористични атаки, а с получената помощ са спасени човешки животи. „С нашите партньори и приятели обсъдихме двустранно как да повишим сътрудничеството с Израел. В общия контекст има три сфери - технологии, енергетика и сигурност", посочи Нетаняху. В изказването си той се спря на технологичната революция в света, която се наблюдава във всяка човешка дейност. Посочи как Израел може да помогне за повишаване на енергийните доставки и също се фокусира върху тръбопровода East Med.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе