Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Червен конгрес на 26 януари

Червен конгрес на 26 януари

Конгресът на БСП ще се проведе на 26 януари. Това реши пленумът на червените, който се провежда в момента на "Позитано" 20. Противно на очакванията вътрешната опозиция не поиска промени в устава, които да върнат избора на лидер от конгреса, а не от всички партийни членове с пряк вот чрез бюлетини, както предвижда в момента партийният закон. "Откакто БСП съществува, тя се сплотява, когато нейни членове са атакувани. В такива ситуации вътрешната опозиция притихва", коментираха членове на Националния съвет. Те визираха атаката на Строителната камара към соцдепутатите Елена Йончева, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов и искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне имунитетите на Йончева и Георги Михайлов.

Преглъщайки всички вътрешни различия, социалистите излязоха с декларация в защита на своите. Тя бе наречена декларация в защита на правата на гражданите. „НС на БСП се обръща към институциите и гражданите на републиката с настояване да проявят активност за опазването на основните граждански и човешки права, залегнали в българската Конституция", се казва в документа.

Още на предишното заседание на Националния съвет по предложение на Димитър Дъбов пленумът насрочи конгреса за януари. Днес бе определена само точната дата на провеждането му по предложение на ИБ на БСП. Аргументът беше, че 15 декември не е подходяща дата, тъй като хората се стягат за коледните празници. Освен това се оказало, че Зала 1 на НДК е свободна само за един ден, а социалистите заседават обикновено по два конгресни дни.

В момента социалистите спорят по най-горещата тема - в. "Дума" и избора на главния му редактор, след като срещу него скочиха над 50 от водещите фигури в партията с нарочна подписка. Самият Йордан Мичев коментира в "Офанзива" пред Канал 3 преди седмица, че крайната цел е атака спрямо лидера.

Очаквайте подробности!

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе