Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Узбек от черен US списък оглави световния бокс

Узбек от черен US списък оглави световния бокс

Узбекистанецът Гафур Рахимов бе избран за президент на Международната федерация по бокс (AIBA) на конгреса на организацията в Москва. За Рахимов са гласували 86 от общо 137 делегати. На второ място остана медалистът от олимпийски игри и шеф на азиатската федерация по бокс Серик Конакбаев (Казахстан). Първоначално Конакбаев не бе допуснат до изборите, но Спортният арбитражен съд (CAS) в Лозана постанови, че той може да участва. Преди изборите в Москва от Международния олимпийски комитет (МОК) пък призоваха Рахимов да не бъде избиран на поста президент на AIBA, защото се намира под санкция от министерството на финансите на САЩ, а също така има забрана да влиза в много страни с изключение на Русия. 67-годишният бизнесмен е подозиран във връзки с престъпната групировка Brothers' Circle, която се занимава с наркотрафик. Той оглавява временно световната боксова федерация вече десет месеца. Форумът в Москва премина със скандали и неразбории. Малко след началото на заседанието стана ясно, че електронната система за гласуване дава грешки. Тя бе тествана на няколко пъти, но във всеки от тях показваше различен резултат, въпреки че всички членове бяха предупредени да гласуват и тя трябваше да отчита точно по 136 гласа. За това накрая председателят на избирателната комисия на АИБА Йост Шмид предложи вотът да протече на хартия. По негова преценка се състоя и ново преброяване на членовете в залата, които последно се оказаха 137. След поредното забавяне Шмид прецени вратите на залата да бъдат заключени и никой да няма право повече да влиза или излиза от там.

От екипа на Серик Конакбаев пък категорично се опълчиха на решението да бъде отхвърлена електронната система и гласуването да протече на хартия. Въпреки това, след като системата бе тестване за пореден път неуспешно, от казахстанската федерация предложиха официално вотът да премине на хартия, а от комисията на Шмид поискаха малко време, за да обсъдят ситуацията.

След почивката окончателно бе взето решение изборите да се проведат на хартия и комисията подготви специални бюлетини за това, като инструктира делегатите, че на листа трябва да има само едно име – на предпочитания от тях кандидат за президент на АИБА. Ако на хартията са написани и двамата – то вотът на този представител няма да бъде зачетен.

След като спечели изборите днес Рахимов обяви, че е готов да напусне поста си, ако има опасност боксът да бъде изключен от програмата на олимпийските игри в Токио. Но увери, че ще се разбере с шефовете на олимпийското движение. Преди изборите от МОК обявиха, че ако Рахимов бъде избран за президент на AIBA е много вероятно турнирът по бокс на олимпиадата  да се проведе под ръководството на комисия, избрана от МОК. На конгреса в Москва АIBA измени категориите за олимпиадата в Токио. При жените надпреварата ще е в в категориите: до 51 кг, до 57 кг, до 60 кг, до 69 кг и до 75 кг, като общо на игрите ще участват 72 състезателки. При мъжете категориите за Токио са: до 52 кг, 57 кг, 63 кг, 69 кг, 75 кг, 81 кг, 91 кг и над 91 кг. Участие на олимпиадата при мъжете ще вземат 214 боксьори. На конгреса в Москва бе решено в квалификациите за Токио да участват не повече от 15 професионални боксьори.


Пламен Вълков

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе