Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Челен сблъсък в парламента за бюджет 2019

Челен сблъсък в парламента за бюджет 2019

Най-важният закон влиза в пленарна зала днес. Ако има кворум, от 13 ч. депутатите започват да гледат Бюджет'2019, а заедно с него и разчетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса.

Новият бюджет е най-социалния откъм разходи и най-амбициозния откъм приходи. 214 милиарда лева БВП звучат сериозно. Особено когато са гарнирани с ниски данъци за бизнеса и запазване на десятъка за хората. Прибавени са и 10% увеличение на заплатите в целия бюджетен сектор, почти 1 милиарда за пенсии. Повече пари са заделени за лекари, учители, полицаи, военни като за преподавателите увеличението е най-сериозно – 20%.

От 1 януари 2019 г. минималната работна заплата се вдига от 510 на 560 лв., от 1 юли всички пенсии се индексират 5,7 на сто като таванът им се вдига от 910 на 1200 лв., а минималният осигурителен доход – от 2600 на 3000 лв. Премиерът Бойко Борисов определи разчетите като най-амбициозните за целия преход. С аргументите, че в тях са заложени повече пари за сираци, 150 млн. отгоре за деца с увреждания, за първи път бюджетът за здраве надхвърля 5 милиарда.

Бюджет – мечта, казват управляващите. Предизборен закон, контира опозицията. Къде е истината, може би ще стане по ясно по време на обсъжданията. Но отсега прави впечатление, че вместо управляващите да са спокойни и уверени, издават нервност. И неспокойна забързаност. Обичайно бюджетната процедура се „точи" цял ноември. Сега, още преди първия ден на „бюджетния" месец разчетите бяха приети на извънредно заседание на кабинета, при това в неделя. Проектите минаха за три дни в парламентарните комисии, стартът на дебата в зала също е необичаен – извънредно заседание във вторник.

Според част от депутатите управляващите бързат, за да пресекат парадирането на БСП с изготвения от червените алтернативен бюджет. Неговата гордост е 6 400 лв. държавна помощ за раждане на второ дете. Идеята, гарнирана с приятните за ухото на масите данъци срещу богатите и корпорациите, със сигурност би направила БСП интересна в очите на мнозина. Друга част от депутатите обаче коментират припряността на управляващите с нестихващите протести – на майките срещу Валери Симеонов, на шофьорите срещу цената на горивата. Когато към това се прибави и обявеният от ВОЛЯ бойкот на парламента, човек и да не е депутат, започва да си мисли, че замирисва на избори.

Бюджет 2019 ще предизвика предсрочни парламентарни избори, даде гледната точка на ДПС зам.-председателят на групата на движението Йордан Цонев. „Бюджетът е предизборен, не е съобразен с икономическите реалности. Той увеличава разходите, помпа цените и води до забавяне на икономическия растеж. Инфлацията ще изяде част от доходите", анализира разчетите експертът на ДПС. Той обвини управляващите, че искат с пари на данъкоплатците да спечелят европейските и местните избори, които са през май и през есента на 2019 г. Това ще доведе до „трети избори догодина и точно третите няма да ги спечелят", прогнозира Цонев.

С така дадените заявки, бюджет 2019 ще стане днес не поле за конкуренция на политически идеи, а арена за челния сблъсък: управляващи опозиция – като се започне от събирането на кворума и се стигне до партийните оценки за разчетите. За ГЕРБ те са най-социалните, за БСП - опит за оцеляване на кабинета, за ДПС – знак за предсрочни избори.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе