Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

След 13 часа заседание: Депутатите приеха Бюджет 2018

След 13 часа заседание: Депутатите приеха Бюджет 2018

След 13 часа пленарно заседание, точно в 23.00 часа, Бюджет 2018 г. бе окончателно приет. Само Канал 3 проследи дебатите на живо от първия до последния им час.

Днешните бяха с 5 часа по-кратки от вчерашните, приключили малко след 3 през нощта.

"Съвсем накратко - искам да ви благодаря", обърна се финансист номер едно Владислав Горанов към депутатите. Там, където дебатите бяха смислени - бяха смислени, където бяха дълги, значи са били излишни. Докато нещата се случват в пленарната зала, значи законът има върховенство", заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Той се обърна към малкото останали депутати от левицата - да започнат честно дебата за исканата от тях смяна на данъчната система и премахване на плоския данък. Но ги предупреди, че ако това се осъществи, би намалило значително приходите в хазната и двойно - парите на хората от средната класа.

Той отхвърли и упрека на БСП за нуждата от по-голяма роля на държавата при преразпределянето на приходите и разходите. "Ниската преразпределителна роля на държавата дава възможност на инициативния човек как да разходва. Не може да вземаме решения вместо хората. Свободният, образован, инициативен човек може сам да взема решения как да харчи", смята Горанов. По думите му - обратното би било лицемерие.

"Според мен, от гледна точка на баланса, той действа в подкрепа на растежа", коментира министърът на финансите.
Той се обърна към соцдепутатите: "Искам да им благодаря и не приемам тезата, че през зимата бюджет може да бъде приет на светло. Бюджет 2018 дава основа за продължаващо устойчиво развитие с растеж над прогнозираното, защото чухме, че прогнозираме грешно, иронизира обвиненията на опозицията Горанов и изрази очакване следващата година да бъде по-успешна и да опровергае в положителен смисъл прогнозите на МФ.

и решението на кабинета да не вкара постъпленията от бъдещата сделка в Сребърния фонд за пенсиите, както е по закон. Втората точка на напрежение се оказаха парите за инвестиции в два знакови български храма - Зографския манастир на Атон и катедралата "Александър Невски".

Въпреки че мнозинството отхвърли предложението на опозицията, финансовият министър се ангажира да осигури 1,1 млн. лв., нужни задвата храма.

В бюджета за 2018 г. са заложени приходи от 23,515 млрд. лева, разходите възлизат на 24,178 млрд. лв., включително бюджетните трансфери към общините, Националната здравноосигурителна каса, Държавното обществено осигуряване, министерствата и вноската на България в бюджета на Европейския съюз. Заложеният дефицит е 662 млн. лв. Минималната заплата скача на 510 лв., икономическият ръст - 3,9%, а безработицата - 6,2 на сто.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе