Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бюджет 2014 влиза в парламента

Бюджет 2014 влиза в парламента

София. Заседанието на Народното събрание днес ще продължи с дебатите по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г.

В извънредното си пленарно заседание във вторник депутатите приеха част от текстовете на закона. Бюджетът на касата за следващата година е в общ размер на 2 823 110 000 лв. От здравноосигурителни вноски се предвижда приходите да са 1 819 900 000 лв. С 29 млн. лв. се увеличават средствата за болнична медицинска помощ. С 10 млн. лв. се увеличават средствата за дентална помощ. Здравноосигурителната вноска остава 8%.

Дневният ред предвижда второ гласуване на бюджета на НЗОК за догодина, приет на първо гласуване на 13 ноември, както и второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, приет на първо гласуване на 15 ноември.

Народните представители ще продължат и с първо гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта с вносители Йордан Цонев и група депутати. В дневния ред е и първото гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване с вносители Емил Райнов и група народни представители. В програмата на заседанието е записано и второ гласуване на Законопроекта за изменение на Закона за животновъдството.

Седмичната програма на редовните пленарни заседания ще продължи с второ гласуване на Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2014 г. с вносител Министерски съвет на 30 октомври и приет на първо гласуване на 14 ноември.

Депутатите ще разгледат и доклад за дейността на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност за 2011 година. В края на работната седмица ще се проведе редовният парламентарен контрол.

Правителството ще гласува на редовното си седмично заседание проект на решение за създаване на Национален и организационен комитет за тържествата по повод честването на 1000 години от смъртта на цар Самуил Български (юли-октомври 2014 г.). Очаква се Министерски съвет да приеме решение за Национална стратегия за развитие на горския сектор в Република България за периода 2013-2020 г.

Кабинетът ще гласува проект на решение на Министерския съвет за поемане от Република България на председателството на организацията за Черноморско икономическо сътрудничество за периода 1 януари - 30 юни 2014 г.

Министерският съвет може да разгледа и промени в наредбата на служебното правителство за парите на държавните фирми в банките. Точката не е включена в официалния дневен ред на правителственото заседание, но за нея вчера съобщи пред БНР вицепремиерът Даниела Бобева.

"С тези технически корекции процесът ще бъде поставен на справедлива база, т.е. да няма свръхконцентрация на парите на държавните предприятия и ведомствата в една или две банки", каза Бобева, според която "свръхконцентрацията никога не е добра политика".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе