Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Над 500 бягаха с кауза "променяме диабета"

Над 500 бягаха с кауза

Посланикът на Дания и зам.-министърът на спорта се включиха в надпреварата

527 души участваха в съботното бягане с кауза "променяме диабета". Събитието се проведе в Южния парк под патронажа на Негово Превъзходителство Кристиан Кьонигсфелд, който е посланик на Дания в България. Бягането бе със специалното партньорство между "Ново Нордиск Фарма ЕАД" и СНЦ "5 км парк БГ". Министерството на спорта в лицето на зам.-министър Асен Марков също уважи бягането. Сред официалните гости бе и д-р Крум Касабов, генерален мениджър на "Ново Нордиск". Както е известно, всяка година на 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Така Международната диабетна федерация и Световната здравна организация отговарят на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на ООН. Самият ден е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. открива животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 - инсулина. В България по данни от 2013 г. на Международната диабетна федерация със захарен диабет живеят 577 000 души, като близо 150 000 от тях знаят това и следователно не получават необходимите грижи и лечение. Това е 9,6% от възрастното население, а прогнозата за 2030 г. е увеличаване до 10,9%.

"Променяме диабета", извикаха гръмогласно някои от участниците, докато финишираха 5-километровото трасе. В него участие взе и Негово Превъзходителство Кристиан Кьонигсфелд. Посланикът на Дания се представи доста добре и финишира не много след първия. Преди това той изрази възхищението си от организацията на бягането с кауза и поздрави участниците. Също така Негово Превъзходителство засегна и трагедията и терористичните атаки във Франция. "Мислите и молитвите ни са с всички пострадали семейства", заяви той. За съжаление зам.-министърът на спорта Асен Марков не успя да вземе участие в маратона заради лека травма, но синът му Боян финишира първи сред децата. "Радвам се, че имам възможността да подкрепя подобна инициатива", сподели Марков. След края на бягането участниците се подкрепиха с вода и чай. Разигра се и томбола с награди. Всички участници в бягането на 5 км получиха образователни материали за захарния диабет, неговите рискови фактори, превенция и контрол. Желаещите измериха след бягането кръвната си захар.

Негово Превъзходителство:
Трябва да се знае за болестта

Посланикът на Дания в България Кристиан Кьонигсфелд облече анцуг и се включи в бягането в Южния парк. Преди да стартира, Негово Превъзходителство, който бе патрон на събитието, говори специално за "Стандарт".

- Защо подкрепяте тази кампания?

- Аз смятам, че е важно хората да са наясно с диабета. Това е състояние, което засяга много хора по цял свят. Тук, в България, мисля, че бройката е около 600 000, които страдат от тази болест. А 150 000 дори не са наясно, че имат диабет. Това е най-тревожното нещо. Така човекът не може да вземе съответните мерки срещу това заболяване.

- Какво мислите за тази кампания и колко успешна може да бъде тя?

- Искам да отбележа, че асоциацията "5 км рън" са се справили страхотно с организацията - до последния детайл с подкрепата на "Ново Нордиск". Смятам, че това е страхотна идея, която отбелязва значимостта на физическата активност в борбата срещу диабета, както и факта. Още повече, днес сме благословени с хубаво време. Какво повече можем да искаме.

- Смятате ли, че по-често трябва да се правят подобни инициативи?

- Да, разбира се. Но не трябва да пренапрягаме идеята да се правят такива събития, защото в един момент хората ще се обърнат срещу нея. Трябва да намерим баланса, но със сигурност малко по-чести подобни събития трябва да има.

- Вие сте спортна натура, смятате ли, че можете да спечелите?

- Да, така е (смее се). Освен това обичам конкуренцията. Но аз няма амбицията да завърша първи. Виждам, че има толкова много добри атлети около мен. Моята амбиция е участието и да се представя възможно най-добре, както и да подобря себе си.

- Какъв е любимият Ви спорт и защо?

- Играя тенис. От доста години. Харесвам играта на корта, не съм много силен. Този спорт комбинира много неща, тичане, планиране, съобразителност към топката. Освен това харесвам тичането. Ходя на ски през зимата и обичам да карам колело.

Необходимо е ежедневно
спортуване, отсече Марков

Не трябва да се ограничаваме с една такава инициатива в една година. Физическата активност трябва да бъде ежедневна. Това заяви пред "Стандарт" зам.-министърът на спорта Асен Марков, който бе гост на бягането с кауза "променяме диабета" в Южния парк. "Много важно е информираността на населението. Ненапразно министър Красен Кралев от встъпването си в длъжност непрекъснато повтаря за физическо образование. Това е терминът, на който трябва да наблегнем. Населението трябва да знае каква е превенцията. Чрез физическа активност можем да намалим риска от диабет до 70%. Това е един изключително голям процент. Дано хората да осъзнаят това. Важна е ролята и на нас, родителите, които трябва да подтикваме децата да спортуват", добави Марков, чийто син участва в бягането.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе