Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Бурята в ДПС свали много маски (ОБЗОР)

Борисов: Бурята в ДПС свали много маски (ОБЗОР)

Местан има не по-малко гардове от мен, от какво се притеснява, учуди се премиерът

Турция се опитва да влияе на вътрешната ни политика, призна министър-председателят

В ДПС се разрази буря и много маски паднаха. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като откри 13-километров участък от Северната скоростна тангента. За пръв път той официално коментира процесите в Движението.

Според него, след случилото се в партията е станало ясно, че действително има интерес от турската страна към вътрешната ни политика. "Съвестта ми е чиста, защото на турския премиер Ахмед Давутоглу му казах всичко и когато беше в България, и по телефонен разговор", категоричен беше премиерът. Той обяснил на колегата си, че няма да взима страна в конфликта в ДПС. Борисов отправи специални благодарности Давутоглу за това, че вицепремиерът и външният министър на южната ни съседка, които трябвало да дойдат на посещение в събота у нас, не са го направили.

"Аз им отказах среща, защото това би било много лош знак и би се разчело много лошо от правителството и българите като цяло", изясни Борисов. Той припомни, че е имало много теми, по които страната ни не се е разбирала с Турция. "И тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казал, че не съм съгласен с това, което правят, и то им се върна", каза той и даде пример с двата реактора от "Белене" и "Южен поток". "Над 300 млн. са загубите от ембаргото ни към Русия и руското контраембарго към България", каза още Борисов. "И сега някой да казва, защото водим една балансирана политика - искаме да си направим газоразпределител, където от 3-4 източника на газ да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само невярно, но и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време", подчерта той. Борисов изрази надежда да продължим да работим добре с турското правителство и "да не си прехвърляме проблеми, които по никакъв начин не ги искаме нито те, нито ние".

По повод това, че разжалваният Лютви Местан е потърсил сигурност в турското посолство, премиерът каза: "Не съм говорил с него. Той има охрана от Националната служба, която не е по-малко от моята, така че не знам от какво се притеснява".

Не сме подвластни на никой

Бойко Борисов, премиер

Абсолютни внушения са, че има спор, чрез ДПС, за взаимоотношенията ни с Русия и Турция. Някой да казва, че защото водим балансирана политика, сме подвластни на една или друга чужда политика, е не само голяма глупост, но и несправедливо. Когато взеха двата реактора от "Белене" и решиха да ги строят в Турция, това беше индиректен удар срещу България. Когато "Южен поток" се прекръсти на "Турски поток" и тръгна да обикаля България през Гърция и Македония и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на България, но пак не реагирах публично.

Те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други хора в България са подвластни - на Турция, на Русия или на който и да било. За мен това са абсолютни внушения. Външната политика между страните ни се води на ниво правителство, на ниво външни министри, на ниво премиери и президенти. Когато ни се е помагало, аз на висок глас съм изказвал своята благодарност, когато не сме стигали до разбирателство, достатъчно твърдо съм го заявявал. Страната ни е в ЕС, НАТО и е много по-лоялен член от много от европейските държави. Това и на последния европейски съвет го казах. Призванието ми е да си защитавам България. Мисля, че го правя по най-добрия начин.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе