Извънредни новини

Брекзит удря над 100 звезди от Висшата лига

Брекзит удря над 100 звезди от Висшата лига

Правилата ще оставят Шотландия без легионери

"Астън Вила", "Нюкасъл" и "Уотфорд" горят с по 11 футболисти

Футболът във Великобритания може да бъде променен радикално, ако Обединеното кралство реши да напусне ЕС (б.р. на Острова наричат референдума за оставане или напускане -Брекзит). Това мнение изразиха водещи експерти в спорта. Техният страх се крие във факта, че повече от 400 футболисти са изправени пред угрозата да загубят правото си да играят в страната. Противоположният лагер се аргументира, че така ще се даде по-голям шанс за доказване на местните таланти.

Великобритания ще реши дали иска да остане в Европейския съюз с референдум, планиран за 23 юни. "Напускането на ЕС ще има много по-голям ефект върху футбола, отколкото хората си мислят. Половината играчи от Висшата лига ще имат нужда от разрешително за работа. В кратки срокове това ще има голямо влияние, но в дългосрочен план може да се каже, че ще помогне. Тимовете ще бъдат принудени да налагат родни таланти", изразява мнението си футболният агент Рейчъл Андерсън.

Кои са в опасност?

Играчите с паспорт от страна членка на ЕС в момента са напълно свободни да играят във Великобритания. Тези, които са извън такива държави, трябва да покрият критериите на Домашния департамент, най-важният от тях е да играят в националния на родината си. Анализ върху съставите на тимовете от първите две нива на футбола в Англия, както и Висшата лига на Шотландия, показва, че 332 души не отговарят на сегашните стандарти. Повече от 100 от английския елит ще бъдат засегнати, като "Астън Вила", "Нюкасъл" и "Уотфорд" могат да загубят по 11 футболисти. "Чарлтън", който се подвизава в Чемпиъншип, се изправя пред още по-голяма опасност. Лондонският клуб ще трябва да намери цели 13 нови попълнения. Само 23 от 180-те играчи, които са от страни от ЕС и ритат във второто ниво на английския футбол, биха получили разрешително за работа - по-голямата част от тях са бивши национали на Ейре или страни от Британската общност. Забележително е, че нито един от 53-та европейски футболисти, подвизаващи се в шотландската Висша лига, не би могъл да се пребори за разрешително на базата на международната си кариера. В същото положение се намират 63 играчи с паспорти на страна от ЕС, които ритат в Лига едно, както и 46 от Лига две. В "Черният списък" влизат две от най-големите звезди във Висшата лига този сезон: Нголо Канте от "Лестър" и Димитри Пайе от "Уест Хям", въпреки че и двамата се разписаха по веднъж за Франция през тази седмица. Зам.-председателят на "чуковете" Карън Брейди, която е лице на кампанията "Британия е по-силна в Европа", вече изпрати писма на клубните босове в страната, предупреждавайки ги, че гласуване "за" напускането на съюза може да има "опустошаващи последствия". Опонентите отхвърлят това твърдение като насаждане на паника. Брайън Монтейт от "Leave.eu" сподели пред Би Би Си, че пост-Брекзит Великобритания ще може да занижи рестрикциите за свободно пътуване на граждани от други страни, което няма да намали избора от таланти в страната, а точно обратното - ще увеличи техния брой. Босът на Висшата лига Ричард Скудамор изрази мнение още през миналата година, че страната трябва да остане в ЕС, който представлява най-големият търговски блок в света. Публичната позиция на най-високото ниво на футбола в Англия е, че членството в съюза опира до гласоподавателите, както и "правителството на деня".

Какво да очакваме?

Тайното мнение на лигата е, че няма как да бъдат предвидени последствията, ако Великобритания гласува за излизане от ЕС. Подобно мнение изрази и Футболната асоциация. Правителството, например, може да наложи система с квоти - идея, която е близка до предложението на Сеп Блатер отпреди няколко години. Друг план е да се позволят двустранни сделки със страни като Аржентина и Бразилия, което да позволи футболистите по-лесно да си уреждат разрешения на Острова. Преди началото на сезона, играчи без паспорти от страна членка на ЕС, трябваше да са играли в 75% от мачовете на националните си селекции в последните две години. Това правило важи единствено за нации сред първите 70 в ранглистата на ФИФА. Специални изключения са позволени за таланти от страни след 70-о място, както и за футболисти, пропуснали двубои заради наказания и контузии. Новите правила, прокарани след силното лобиране на ФА, бяха с цел да създадат баланс между желанието на клубовете да привличат най-добрите играчи, както и нуждата за по-големи шансове местните таланти да се наложат в тимовете.

Какви са правилата?

- Футболист от страна, която се намира в топ 10, трябва да е взел участие в едва 30% от мачовете на селекцията за последните две години от датата на подаване на документ за разрешително за работа.

- Играч от тим между 11-20 позиция трябва да е играл в 45% от двубоите.

- Правилото стига до 60% за следващите 10 страни, след това се покачва до 75% за тези между 31-50 позиция в ранглистата на ФИФА.

-Излизането от ЕС означава, че представителите от 27-те останали в съюза страни, трябва да отговарят на тези критерии.

Д-р. Грегъри Йоанидис, водещ лектор от университета "Шефилд Халам", счита, че правилата трябва да бъдат по-леки, ако Великобритания гласува "за" Брекзит. Според него само така тимовете няма да имат проблеми. Това обаче е почти невъзможно. Футболистите се водят работници, както всички останали в страната и едва ли месното законодателство ще ги вкара в специална категория. Много експерти обаче са категорични, че промяна трябва да има и то на всички нива. Страни извън ЕС като Норвегия и Швейцария вече го направиха, за да имат достъп до пазара на работна ръка. "Ще бъда изненадан, ако нещата у нас се запазят.", заяви проф. Раймънд Бойл от университета в Глазгоу. "Страни като Швейцария просто създават собствени правила. Комерсиалният спорт винаги разполага с необходимите инструменти да влияе върху правилата. И то по начин, който да му е удобен", твърди още експертът в спортната индустрия.

Всички са категорични, че предстои невероятен поток на играчи, докато новите правила бъдат оформени, а клубовете се мъчат да балансират съставите си.

"Това може да бъде позитивно за местните момчета в дългосрочен план. Лошото е, че стойността на Висшата лига може да спадне. В момента тя е привлекателна именно заради всичките тези чуждестранни звезди. . Аз лично не вярвам, че новостите ще имат голямо въздействие върху топ играчите. Единствено ще пострада трафика на футболисти, които не са били национали. Това ще намали качеството на първенството и чуждите инвестиции. Всичко зависи от решението в предстоящия вот, а то няма как да бъде предвидено", заключва водещият спортен агент Саймън Бейлиф.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе