Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Бразилия хвърля Е255 млн. на вятъра

Бразилия хвърля Е255 млн. на вятъра

С 255 млн. евро олекват данъкоплатците в Бразилия заради Олимпиадата и Параолимпийските игри в Рио, изчислиха в страната. Внушителната сума включва временните сгради, услуги, констулации и парите, изхарчени за кампанията за домакинство, които губят стойност или няма как да бъдат използвани след края на състезанията. 27 млн. евро отиват за поставянето на столове и пейки в парковете в Рио, които ще бъдат демонтирани обратно след закриващата церемония, сметнаха от сайта "olimpiadas.uol.com". 56 млн. са отишли в джобовете на консултанти, ударили рамо на Рио да спечели домакинството. Цели 102 млн. евро са изхарчени за допълнителни генератори, които да осигурят резервни мощности в случай на токов удар. Щатите Баия, Амазонас и Дистрито Федерал са се бръкнали със 7 млн. евро за временни постройки и услуги, за да домакинстват на мачове от футболния турнир. В същото време разследване на "globo.com" разкри, че ценните в олимпийското село са стигнали рекордни нива. Търговците, верни на поговорката "ден година храни", продават стоката между два и четири пъти над нормалните за града стойности. Тарикатите надули най-силно цените на стоките, които са от първа необходимост. Всеки спортист или делегат ще трябва да извади 200 долара за пакет с десет адаптера. Желаещите да се предпазят от вируса Зика пък ще се бръкнат с 50 долара за спрей против комари. До миналия месец същата стока се продавала двойни по-евтино, допълват колегите от "globo".

Покемони струваха 4900 долара

на олимпийски шампион в гимнастиката. Кохей Учимура навъртял крупната сума под формата на телефонни сметки, играейки "Покемон Гоу", съобщи "Индипендънт". Ресурсите, които хитовата занимавка консумира, е причината за неприятната изненада. За щастие на японеца, носител на пет медала от олимпиади, сред които един златен, портфейлът му няма да пострада сериозно. Телефонната компания, с която Учимура има договор, се съгласила да го таксува с едва 30 долара на ден, докато шампионът търси гадинките из Рио. От японската делегация биха предпочели звездата в гимнастиката да лови медали вместо покемони, но в родината му са убедени, че 27-годишният спортист ще защити златото си от Лондон 2012.

Израел остави голи палестинските атлети

Израел остави палестинските спортисти в Рио без екипировка. Атлетите нямат какво да облекат дори и за откриващата церемония през нощта на 5 срещу 6 август. Дрехите на шестимата представители на Палестина останали в Израел, без изобщо да се знае кога ще пристигнат в олимпийското село. Правителството на страната веднага си изми ръцете и отсече, че няма нищо общо със странната ситуация. "Този проблем е бюрократичен и е свързан с документация. Това не е опит за саботаж спрямо палестинската делегация на Игрите", заяви чрез имейл говорителят на властите Рон Паз. Шефката на делагацията на пострадалите Гаида Абузаяд отправила апел за помощ към "Найк", "Адидас" и някои от богатите страни. Молитвите й обаче ударили на камък. Международният олимпийски комитет също отказал съдействие и ситуацията бързо се превърнала от комична в трагична. Палестинската автономия няма собствено летище и всички стоки преминават проверки от израелските власти.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе