Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Не жалим средства за археология

Борисов: Не жалим средства за археология

Премиерът Бойко Борисов посети откриването на археологическия парк Сандански. 

"През последните години се инвестират доста пари в култура и археология, защото туристите, пристигащи на определено място, искат да видят съответните археологически забележителности. Затова се стараем доста в тази област и не жалим средства, които да бъдат вложени", обяви той. 

Борисов призна, че отдава голямо значение на упованието в християнството, църквите и манастирите. Той изтъкна, че през последните години са възобновени или новопостроени над 350 църковни обители. „Истински се радвам, че Владиката иска поне един път в годината да има голяма Процесия и да могат да се провеждат църковни бракове и кръщенета, тоест освен музей да бъде и едно средище на християнството и една действителна ценност за младите хора и като посетят мястото да се чувстват по-близо до Бога", сподели министър-председателят.

До една-две години софиянци ще посещават Сандански, пътувайки за 1-2 часа да си почиват и да оставят парите си в Сандански, така че това е изключително добър бизнес", доволен е премиерът от строителството на магистралата, водеща към Сандански. 

"Факт е, че много милиони се инвестират в култура и археология. Днес с министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Благоевград Атанас Камбитов, кмета на Сандански Kирил Котев и много други граждани и посетители на града открихме туристическа атракция Археологически парк – Сандански, създадена в рамките на проект „Сандански – зората на ранното християнство" по ОП „Регионално развитие 2007-2013". Общата стойност на проекта е над 6 млн. лв., а целта му е развитие на конкурентоспособна туристическа атракция, базирана на богатите културно-исторически дадености на община Сандански", обяви Борисов на откриването. 

Той разкри още, че чрез туристическата атракция е предвидено да се разработи иновативна културно-историческа атракция „археологически парк", представляваща своеобразен „музей на открито", който обхваща най-значимите археологически ценности за общината.

В обхвата на археологическия парк са включени разкритите до момента най-ключови археологически обекти, попадащи в рамките на античния и късноантичния град, а именно: Епископска базилика, Раннохристиянски комплекс и базилика на епископ Йоан. Цитираните обекти са паметници на културата и символи на ранното християнство, уникални с изяществото на елементите си и изкусните си оригинални мозайки. Проектът „Сандански - зората на ранното християнство" предвижда изграждане и на Посетителски център и паркинг, за да предостави необходимата туристическа инфраструктура на посетителите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе