Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов на проверка за „Балкански поток“

Борисов на проверка за „Балкански поток“

 

Премиерът Бойко Борисов отново се качи на хеликоптер, за да инспектира как върви строителството на компресорната станция „Расово“, която има ключово значение за газопреносната ни инфраструктура. Заедно с „Нова Провадия“, това са двете компресорни станции, които са част от проекта за трасето на „Балкански поток“ от българо-турската до българо-руската граница.

С помощта и на трите станции на територията на България, ще можем да увеличим капацитета на пренасяния газ от 15 на 20 милиарда кубически метра, така че ще имаме възможност да пренасяме газ от всякакъв порадък, каза премиерът при проверката на място като добави, че от гръцката връзка ще може да се обслужва не само България, но и да се диверсифицира газ нагоре по трасето. Премиерът отбеляза, че станциите се правят по най-модерните технолигии.

Правим много добри инвестиции за бъдещето на България в следващите десетилетия да играе ключова роля в газоразпределението и преноса на Европа, заяви Борисов и добави, че благодарение на усилията ни от Турция, Гърция, Румъния и Русия ще могат да потекат през нашата страна газови магистрали.

На място премиерът разговаря и с работниците на обекта като ги попита дали им дават храна, вода и пари. "Плащайте им премии на тия хора. Вижте как работят", призова премиерът работодателите.

"Усилено напредва строителството на КС "Расово, площадката е с площ около 120,7 декара. На нея освен три газотурбокомпресорни агрегати ще бъдат разположени и административна сграда, производствени и обслужващи сгради", обясни Борисов.

Така той опроверга зачестилите подозрения, изказани от  сръбски висши чиновници, че България бави строежа на трасето на „Балкансски поток“. Първият упрек към нас се появи в края на миналата седмица в сръбски ежедневник, а след това подобно мнение бе изказано след срещата на сръбско-руската икономическа комисия, която приключи вчера.

Нетърпениетож на съседите ни е свързано с факта, че техния участък и копресорна станция бяха построени от руснаците в края на миналата година, а нашия участък се забави заради съдебни дела, свързани с обжалване на саудитската фирма, изпълнител на строителните дейности по газовата магистрала. Борисов на няколко пъти заяви, че трасето ни ще е готово до края на май.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе