Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Президентските избори ще са вот на доверие

Борисов: Президентските избори ще са вот на доверие

Ако президентската власт имаше повече отговорности от премиерската, щях да се кандидатирам. Много пъти и много ясно съм заявил, че съм поел ангажимент към коалиционните ни партньори и възприемам като дезертьорство участието си в изборите за държавен глава. Няма да е честно нито към партньорите, нито към хората, които в този труден свят са ми дали доверие. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес е в Бургас за учението "Бриз 2016".

Той посочи, че никога не е съобразявал кандидатурите на ГЕРБ с това коя партия кого ще издига за кандидат и даде колегиален съвет всеки да гледа своята организация и да издига възможно най-добрия кандидат. „Ако Корнелия Нинова се кандидатира и спечели, първият, който ще я поздрави, ще съм аз. И ще съм спокоен, че имаме такъв президент, защото партията й стои зад нея и я държи отговорна. Винаги съм казвал, че когато партиите издигат кандидат, трябва да могат да застанат пред обществото и да кажат: „Ние гарантираме за него като държавен глава, като човек, който участва в назначаването на посланици, на съдии", каза Борисов.

По думите му, президентските избори ще бъдат своеобразен вот на доверие или недоверие – ако партиите от ГЕРБ, РБ, ПФ се представят добре на тях и решат да оптимизират правителството, ще го направят след разговори по между си. Ако обаче представянето е лошо, нямат право да бъдат управляваща партия или коалиция. „Правим предсрочни избори веднага и ако има преформатиране на политическото пространство – идват тези, които са заслужили", категоричен беше Борисов. В подкрепа на думите си той даде пример с изборите за Европейски парламент преди няколко години, когато БСП загуби с много, но правителството на премиера Сергей Станишев остана да управлява още година и половина „и резултатът беше плачевен. Ние не искаме това да се случва. Ако загубим изборите, най-нормалното е да проведем предсрочни избори и хората да кажат какво искат", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе