Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Президентът да не се заиграва с етническата карта

Борисов: Президентът да не се заиграва с етническата карта

Нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогноза каква ще е заболеваемостта към 28 март. Така премиерът Бойко Борисов коментира изказванията на президента, че властта не се готвела за изборите, определени за тогава.

"Вчера бяха отправени няколко въпроса към мен – когато държавният глава говори, не мога да ги подмина. Той определя дата за изборите 28 март. Към 7 декември 2020 г. имаме в болниците 7 хил. души. Днес имаме 4262 души. Сиреч кой диктува на президента датата за изборите след социологически проучвания? Много нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогноза. Няма медицински специалист във света, който да каже каква ще е пандемията към 28 март", допълни премиерът.

Стотици хиляди специалисти по света денонощно работят за ваксини. Надяваме се през следващите месеци да ваксинираме максимален брой хора. Договорете се за допълнително възнаграждение за хората, които слагат ваксини, препоръча Борисов, който пристигна неочаквано на брифинга на Националния оперативен щаб.

Изцяло в правомощията на държавния глава е да определи датата за избори. Ние ще се подготвим, ползвайки чуждия опит на държавите, където са провеждани избори по време на пандемия. Няма да измисляме топлата вода, каза още Борисов.

Но пратете едно писмо до СЗО и поискайте да ви дадат прогноза как ще се развива пандемията към 28 март. Защото президентът настоява да му кажем каква ще е пандемичната обстановка тогава, посочи още Борисов.

Той каза, че никой не бива да си играе с етническата карта - с ДПС и Ердоган. Моля го да бъде по-внимателен с изказа си, каза Борисов. Аз съм си побеждавал сам на изборите и българският народ ми е давал доверие. С Турция водим най-добрата политика и дипломация. ЕС даде на България парвото да домакинства на срещата ЕС-Турция. Стокообменът ни е за милиарди долари. И не на последно място - нелегалната миграция. Затова на всеки Европейски съвет настояваме споразумението да се спазва и за Гърция. Спомнете си Харманли, Овча купел, по "Солунска" - сега десетки нелегални емигранти се спират да не влязат у нас. Това е, защото има споразумение между ЕС, България и Турция, което ние договорихме. Затова считам, че да се вкарва президентът на друга държава в един вътрешен, махленски спор, е недопустимо .Президентите на съседните държави ме уважават, затова когато има конфликт от ЕС казват - опитайте с дипломация, посочи премиерът.

"Вчера на един прекрасен празник, Богоявление, разпространява клюки, изведнъж се говори за ортаци. Аз мога ли да му кажа, че е ортак с Черепа? Мога. Години сигурно не съм го виждал, откъде-накъде?", каза още Борисов.

ДПС е подкрепяла управлението в няколко случая - покупката на Ф-16, Истанбулската конвенция. От години не съм виждал Делян Пеевски, каза още Борисов.

Казват, че бюджетът е съкрушителен за държавата. Но излизат данните на международните агенции, които са добри. България се върна на газовата карта.

С уважение, ДПС си подкрепи Румен Радев за първия мандат, не Цецка Цачева. Оставката ми я искат, кворумът в парламента всеки ден е на ръба, благодарение на Патриотите го крепим. На тези избори битката ще е ГЕРБ-ДПС, тя ще е безкомпромисна, каза още Борисов.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе