Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов поиска път Александруполис-Димитровград

Борисов поиска път Александруполис-Димитровград

Да свържем черно с Егейско море, чрез пристанищата и по нов скоростен път – това е една от задачите, които премиерът Бойко Борисов си поставя за близкото бъдеще, стана ясно от негово изявление пред медиите. Борисов провери напредъка на строителните работи по изграждането на газовата връзка между България и Гърция заедно с енергийния министър Теменужка Петкова. На инспекцията присъстваха и американският посланик Херо Мустафа, посланикът на Гърция Димитриос Хронопулос и посланикът на Азербаджан Наргиз Гурбанова.

„Искам да направим един бърз път Александруполис-Димитровград, да свържем Черно с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни. Мисля, че ще успеем да открием интерконектора предсрочно“, заяви Борисов. Той обясни, че този интерконтектор ни свързва директно с Александруполис.

Предвижда се ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца и газопроводът да бъде въведен в експлоатация през втората половина на 2020 г. Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

„България дава половин милиард. И Гърция трябва да се отвори повече за български фирми. И тръбите са произведени в Гърция и строителите са от Гърция", каза Борисов.

"Където строим, археолозите намират уникални неща, намериха каменни сечива на 7000 години. Работят много бързо, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", обясни той.

Сега разбирам защо наричат България "скритото бижу", защото навсякъде се намират археологически ценности, каза Херо Мустафа.

"В момента, в който мине газопровода, връщаме хумуса и догодина пак тук си има царевица отгоре. На 100% природата се запазва", каза Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе