Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: От първия ден БСП искаха да саботират председателството

Борисов: От първия ден БСП искаха да саботират председателството

България заслужава да бъде приета в Еврозоната, но част от европейските чиновници проявяват егоизъм. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов по време на конференция, на която бе даден старта на Алианса за сближаване на заплатите в Европа. Конкретно премиерът се обърна към ЕКОФИН – Съветът по икономически и финансови въпроси към Съвета на Европейския съюз.

Относно искания вот на недоверие той отвърна, че БСП от самото начало са искали провал на европредседателството.

„Няколко неща са важни да отбележим за срещата днес. Безспорно е, че преди години, когато рекламирахме България, казвахме пред инвеститорите: „елате, защото имаме евтина работна ръка". Сега казваме: „елате, защото имаме квалифицирана работна ръка". Вече трайно няколко години държим стабилен ръст на БПВ около 4%. Затова ни трябва квалифицирана, добре подготвена работна ръка.

В тази сфера извадихме като приоритет образованието, преквалификацията, квалификацията. Това е процес, който трае години. Факт е, че за тази учебна година успяхме да вкараме над 22 000 деца, които изобщо не са ходили на училище, какъв конкурент ще бъдат на пазара на труда. Затова в тази сфера полагаме огромни усилия", заяви Борисов и изтъкна, че над 700 милиона лева ще отидат за образователна инфраструктура.

„Затова взехме решение за двойно увеличение на заплатите в тази сфера и го правим. 15 млн. лв. повече за БАН. 10 млн. лв. за СУ „Св. Климент Охридски", все в сфера, която искаме да подготвяме максимално конкурентоспособна работна ръка.

Години наред се източваше работната ръка от бившите соцстрани, примамвайки с по-висока заплата. Получи се огромен отлив на работна ръка и никой не протестира срещу българките лекари, медицински сестри, които отидоха на Запад, а казват: „вземете си ромите". Това справедливо ли е? Тогава се получава застаряващо население, идват синдикатите и казват: „добър ден, с колко ще вдигнеш пенсиите?", коментира премиерът.

Той изтъкна и доводите, поради които страната ни има място в Еврозоната.

„България е доказала, че 22 години може да работи във валутен борд. Имаме стабилен фискален резерв, огромен златен резерв, който пазим. Какво не ви харесва?", попита риторично той.

„Безработицата е под 6%. Намалихме на 25% външния дълг. Къде е рискът за чакалнята за Еврозоната на България. Нула. Егоизъм има, да. Начинът, по който работите в момента, ще счупите Европа и това невероятно създание, което е Европейският съюз, ще бъде торпилирано накрая и то само заради егоизъм", подчерта Борисов.

Освен това той се застъпи за Унгария и Полша и призова Македония да започне преговори за приемане в Европейския съюз.

„Какво да направи Македония повече? Името си смениха хората. Представяте ли да трябва да сменяте името на Франция, Германия, Полша. И това направиха, и договор с България подписаха, ама идвали евроизбори и сега не е моментът. А кога ще е моментът", попита премиерът. По думите му много стриктно България изпълнява своите ангажименти.

"В нашия мандат средната работна заплата ще бъде 1500 лв., 650 лв. - минималната. Структурата на икономиката променихме. Нямаме нито една претенция. Инвестираме в образование, образователна инфраструктура. Вече съм трети мандат. От години ходя на Европейски съвет, следя процесите. Наказателните процедури срещу Полша и Унгария няма да доведат до добро. Виждате как изборите в отделните държави вече започват да изброяват партии, за които преди 2-3 години не искахме да чуем, но вече излъчват премиери. Похарчихме тонове керосин да ходим и да се връщаме до Брюксел без нищо да правим, просто да си говорим. България предложи конкретен план за миграцията. 100 пъти говорих с Виктор, с Ангела, с баварския премиер. Няма как да стане със сила. Нямам вода и олио да ви смеся да видите дали ще се смеси. Няма да се смеси, колкото и да го джуркаме", коментира той.

"Ескалацията във въоръжението. Модерно е да кажем, че ще вдигнем на 2% разходите. Знаете ли колко трилиона ще отидат за въоръжение. Кой премиер ще се изправи и ще каже дайте ни на нас мигрантите? Повторихме това, което 2015 г. протоколирано съм казал", добави още Бойко Борисов.

Премиерът изрази позицията си и за искания вот на недоверие на правителството му, по който днес се проведоха дебати в парламента.

„БСП от първия ден искаха да саботират европредседателството. За тях това беше жизнено важно. Затова и не участваха, не дадоха хора за него. Проваляйки се като европредседатели, това щеше да бъде и достатъчен повод да ни се иска тогава оставката и то абсолютно резонно. Знаете как почнахме с НДК, с провокации, пък се оказа, че съдът ги оправда на практика. Но това си е парламентарна практика, това е записано в Конституцията. Искат вот, дават вот. Парламентарните групи се защитават. Те го правят само за да може да покажат още веднъж, че ги е яд, че европредседателството е успешно", каза Борисов.

Премиерът коментира и думите на Корнелия Нинова, според която имало противоречие в думите му за спрения мигрантски натиск.

„Иначе, не мога да си обясня да ми се тълкуват думите по този начин от г-жа Нинова, че съм признал, че границата не се пази добре. Още от управлението на БСП, когато дойде след това и бежанската вълна, завари ни след това и нас, и тях неподготвени. Тогава те започнаха 30 км ограда, ние още 200 км направихме. Командировахме полиция, повече армия, сменихме законите. Англичаните ни даряваха джипове, че нямахме тогава. Впоследствие извоювах 150 млн. евро от ЕК за нашата граница. Под наш натиск подписахме споразумението с Турция. Направихме Среща на върха ЕС-Турция във Варна. Като видите графиките, сега цифром и словом, защото защитаваме и гръцката граница, са няколко десетки, които са преминали и то през официалните КПП-та и са отишли към Германия, Франция и Австрия. Признал съм това, което всички знаете. Дето се вика, ние сме атакували БСП, че не пазят границата, когато бяха в мандат по времето на Орешарски", каза още Бойко Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе