Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов открива форум в Гърция

Борисов открива форум в Гърция

Премиерът Бойко Борисов идва на пъпа на света според гръцката митология, за да открие икономическия форум в Делфи. Организаторите му го наричат "малкия Давос", защото на него се обсъждат перспективите за развитието на региона. Тази година форумът, който се провежда за трети път, е под надслов "Нови предизвикателства пред глобализацията и растежа". Ще участват видни личности от областта на политиката, дипломацията, икономиката, обществото и академичните среди от Гърция и чужбина. Очаква се форумът да привлече повече от 1500 участници и представители на медиите. Борисов идва като "голям шеф от Европа" заради българското председателство на Съвета на ЕС. Очаква се той да коментира и големите регионални проекти. Освен българския премиер в откриването в зала "Константинос Караманлис" в хотел "Делфи Амалия" ще участват президентът на Гърция Прокопис Павлопулос и еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, бивш кмет на Атина.

Само на километър от хотела и Европейския културен център, където се провежда форумът, се намира прочутият археологически комплекс Делфи. Това е мястото на най-известния оракул в античността, през чиято уста говорел Аполон. Според легендата той убил страховития змей Питон, син на Гея, и върху леговището му вдигнал храм. Повече от 1000 години в Делфи идвали някои от най-прочутите владетели, за да чуят пророчествата на жрицата Пития, през чиято уста говорели боговете. Тя седяла на висок триног стол до камъка, поставен от Зевс, за да укаже центъра на света.

Повелителят на Олимп изчислил, че точно тук е пъпът на вселената след като пуснал от двата й края два орела, които се срещнали точно над Делфи. До камъка имало цепнатина в скалата, от която излизал пушек. Пития вдишвала от дима, изпадала в екстаз и започвала да реди предсказания. Според древните хора това бил езикът на боговете – отговорът й се нашепвал от самия Аполон, който предавал волята на баща си Зевс.

Бизнесът с пророчествата приключил през 339 г., когато император Теодосий забранил езическите занимания, защото в Източната Римска империя вече било въведено християнството.

Както и останалите гости Борисов също ще посети руините в Делфи, но няма как да получи отговор на въпроса как ще приключи сагата "ЧЕЗ и Гинка", защото пророчествата се правели само на седмия ден от всеки месец извън зимата.

Всеки ден програмата на участниците в Малкия Давос, който ще продължи до 4 март, започва с обиколка на древните пътища около Делфи като в ролята на гид ще влиза лично еврокомисаря Димитрис Аврамополис.
За домакините сред най-важните акценти във форума ще бъде дискусията как да увеличат до 30 милиона годишно туристите, които посещават страната.

При последната си визита в Гърция на 6 септември 2017 година Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас подписаха меморандума за скоростния жп коридор, който ще свърже пристанищата на Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна и Русе. Очаква се целият проект да достигне около 4 млрд. евро и да се изпълни за срок до 10 години.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе